Wat we doen 

De manier waarop we beleggen, weerspiegelt onze overtuiging dat all-weather portefeuilles de tand des tijds kunnen doorstaan. Ons beleid verantwoord beleggen heeft betrekking op alle beleggingscategorieën. Bij de implementatie is er sprake van variaties en uitzonderingen afhankelijk van de specifieke beleggingscategorie.


De actieve fund-of-funds beleggingsportefeuille van Anthos omvat zes beleggingscategorieën op de publieke en private markten: beursgenoteerde aandelen, beursgenoteerde vastrentende waarden, privaat vastgoed, private equity, absolute return-strategieën, en multi-asset impact. We selecteren de beste managers wereldwijd en matchen ze met de portefeuilles om stabiele financiële resultaten te behalen en tegelijk bij te dragen aan het algemeen belang.


Ons beleggingsaanbod omvat ook OCIO-oplossingen, waarbij we beleggers helpen om hun waarden, overtuigingen en doelen te vertalen naar geschikte portefeuilles die we namens hen beheren. Omdat we de waarden van duurzaamheid, menselijke waardigheid en goed ondernemerschap met onze cliënten delen, streven we er ook naar om onze ambities en doelstellingen op het gebied van verantwoord beleggen samen met hen te ontwikkelen en op één lijn te brengen.

Ons beheerd vermogen in 2022


O

Aanbod van beleggingscategorieën

Aandelen

32,49%

Vastrentende waarden

31,55%

Private equity

11,13%

Vastgoed

10,00%

Absolute return strategies

9,96%

Multi-asset Impact 

2,90%

Cash/overig

1,72%


O

Aanpak

Direct

12,37%

Indirect

87,63%


O

Vehikel

Fondsen

85,20%

Mandaten

2,43%

Directe allocaties

12,38%


O

Geografische verdeling

Ontwikkelde markten

84,98%

Opkomende markten

15,02%

Uitbreiding van ons platform

Na bijna een eeuw succesvol te hebben belegd als de vermogensbeheerder van de familie Brenninkmeijer, hun filantropische activiteiten en pensioenfondsen, hebben we onze deuren officieel geopend voor andere professionele beleggers die onze waarden delen.

Sinds 2022 bedienen we:

Ons onderscheidende aanbod

Onze mensen

Landen

Bulgarije

Frankrijk

India

Duitsland

Korea

Republiek Noord-Macedonië

Italië

Nederland

Roemenië

Zwitserland

Verenigd Koninkrijk

Verenigde Staten

Azerbeidzjan

Man/vrouw


O

Aanpak

Vrouw

35%

Man

65%

Leeftijdsopbouw

NB: Aantallen hebben alleen betrekking op voltijds-medewerkers.

Verantwoord beleggen: onze ambitie

Onze ambitie voor verantwoord beleggen is om goed te doen, een force for good te zijn door beleggers te helpen hun vermogen volgens onze drie waarden te beleggen. 


Om dit te bereiken, streven we ernaar om, in lijn met onze waarden, de negatieve impact tot een minimum te beperken en om de positieve impact van de beleggingen die we beheren, te versterken. 


Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is dat we de duurzaamheidsstrategieën van alle onderliggende managers beoordelen, en dit vertalen naar een taal die onze stakeholders begrijpen: onze ESG- en IMP-methodologie.

Over onze methodologie voor het scoren van ESG en IMP

ESG-labels

IMP-labels

40,17%

0

33,59%

0

6,40%

0

0,66%

0

1,03%

0

18,14

0

ESG-labels UITGELEGD

5,13%

0

4,77%

0

56,84%

0

11,60%

0

3,54%

0

18,13

0

Impact labels uitgelegd

De top-vijf prioriteiten van Anthos voor verantwoord beleggen

In 2022 hebben we bij Anthos de eerste dubbele materialiteitsbeoordeling verricht om erachter te komen wat volgens onze stakeholders onze belangrijkste prioriteiten zijn op het gebied van verantwoord beleggen. Het was goed te zien dat zij de onderwerpen waaraan we al werken als topprioriteit beschouwen. U leest meer over deze thema’s in het gedeelte over onze inzet voor het klimaat en de mensenrechten. Hieronder een kort overzicht van onze visie en actieplannen.

1

Klimaatactie

We hebben een netto-nul ambitie, we hebben onze instrumenten voor meten en monitoren uitgebreid, we gaan proactiever in gesprek met managers, en 100% van onze medewerkers hebben een training in klimaatverandering gevolgd.

2

Goed ondernemingsbestuur

Omdat we zien dat dit voor onze stakeholders een prioriteit is, moeten we verdere actie ondernemen en onze inspanningen in 2023 concreter codificeren.

3

Financiële inclusie en waardig werk

Dit is een centraal thema in onze impactportefeuilles. We zien het als beleggingskans, en uit het oogpunt van waardig werk maakt het ook deel uit van onze inspanningen op het gebied van mensenrechten en arbeidsomstandigheden. 

4

Mensenrechten en arbeidsomstandigheden

Actie ondernemen om de mensenrechten in onze gehele waardeketen te beschermen, is volledig in lijn met onze waarde ‘menselijke waardigheid’. We hebben intern bewustwording vergroot, onze mensenrechtenverklaring (Human Rights Statement) opgesteld, en workshops georganiseerd die organisatiebreed werden bijgewoond om het onderwerp in een beleggingscontext beter te begrijpen. 

5

Biodiversiteit en ecosystemen

We zijn van plan om in 2023 bewustwording rondom dit thema te vergroten zoals we dat ook met mensenrechten hebben gedaan, en om datasets te gebruiken als uitgangspunt voor een beter inzicht in de kwesties die spelen en onze huidige impact. We gaan daarnaast onderzoek verrichten en discussies voeren met deskundigen en peers in ons netwerk van managers en de sector als geheel. 

Volgende pagina

Onze directeur RI over verantwoord beleggen