Hicham Zemmouri

Managing Director Fixed Income

Rodrigo Araya Arancibia

Managing Director Fixed Income

Hoe past de strategie bij de waarden van Anthos?

Onze waarden vormen de ruggengraat van onze beleggingsbenadering. In onze vastrentende portefeuilles integreren uiteenlopende managers in verschillende mate deze waarden in hun beleggingsproces. Alle managers hebben de PRI ondertekend. Van de managers die volgens de SFDR rapporteren, doen sommigen dat onder artikel 6, de meerderheid onder artikel 8 en een klein deel onder artikel 9. Al onze managers zijn beoordeeld aan de hand van onze ESG- en IMP-scorekaart en hebben het predicaat ‘professional’ of ‘leider’.


Een aantal specifieke voorbeelden:

  • Een duurzame strategie voor overheidsobligaties opkomende markten. Hanteert een systematische ESG-benadering en sluit autoritaire landen uit.
  • Een high yield-bedrijfsobligatiestrategie. Uitstekende rendementen, plus ESG-engagement met bedrijven in de portefeuille, in het bijzonder over klimaat.
  • Een Europese investment grade-strategie bedrijfsschulden. Geavanceerd beheer ESG-factoren met de nadruk op positieve impact en uitsluitingen, naast een CO2-intensiteit die duidelijk onder de benchmark ligt.

Voor wat betreft onze waarde ‘duurzaamheid’ onderkennen we dat klimaatactie ook voor onze stakeholders de hoogste prioriteit heeft. Het doet ons dan ook genoegen dat onze inspanningen om de CO2-uitstoot te beheersen door managers te selecteren en actief aan te spreken vruchten afwerpt. Toch gebruiken we portefeuille-emissies alleen maar als een ruwe indicator om richting te geven aan een gesprek met een manager. Onze voorkeur gaat uit naar koolstofafbouw in de economische praktijk door middel van engagement met bedrijven met een hoge CO2-uitstoot. We hebben ons daartoe aangesloten bij de PCAF-werkgroep voor de aanpak van carbon accounting bij overheidsschulden in de opkomende markten. (PCAF staat voor Partnership for Carbon Accounting Financials.)


Een bijzonder hoogtepunt in 2022 was dat we een belangrijke internationale manager met succes hebben kunnen overreden om de sponsoring van een klimaatsceptische organisatie te beëindigen. Ons argument: dat een en ander niet strookte met de waarden. Het gevolg was een versterking van onze ESG- en IMP-scorekaart. Dat houdt in dat sponsoring en partnerships in het vervolg meer specifiek onder het hoofdstuk cultuurafstemming worden meegenomen.

Wat waren de grootste uitdagingen voor verantwoord beleggen in 2022?

De belangrijkste uitdaging in 2022 was de volatiliteit op de markten. In verband daarmee hebben we om het financiële risico te verminderen een tactische beslissing genomen om kapitaal toe te wijzen aan een passief fonds dat de benchmark nabootst. Op de ESG- en IMP-scores was de uitwerking hiervan negatief. Volgens onze huidige methode krijgt de impactintentie van een fonds dat als afdekkingsstrategie de benchmark nabootst (en geen ESG-overlay heeft) de score ‘veroorzaakt (mogelijk) schade’, oftewel MD. En hier zien we als onderdeel van de duurzame transitie de echte uitdaging van het nastreven van evenwicht tussen verantwoord beleggen enerzijds en financieel verstandig handelen anderzijds. Een belangrijk voordeel dat we naar onze opvatting op dit gebied hebben, is de mogelijkheid om tactisch te beslissen en bij een omslag in de markten aan diverse oplossingen te alloceren. En dat alles terwijl we ons robuuste kader voor verantwoord beleggen toepassen en zo onze langetermijnfilosofie centraal (blijven) stellen

Ook een uitdaging was de gegevensverzameling voor de naleving van de SFDR. Het team is daar vol voor gegaan door zich bij de interne SFDR-werkgroep aan te sluiten, en opvattingen en richtlijnen bij te dragen ten behoeve van de rapportage. Vooral de vergaring en betrouwbaarheid van de gegevens waren in combinatie met onduidelijke richtlijnen in de verordening zelf extreem lastig. De uitkomst was echter positief. Het overgrote deel van de managers die hoog scoren op onze ESG- en IMP-scorekaart zijn ook goed afgestemd op artikel 8 SFDR.


Waar liggen de kansen voor verantwoord beleggen voor de portefeuille?

Met een gelijke dosis belangstelling en scepsis volgen we de ontwikkelingen in de markt voor wat betreft strategieën of managers die zich richten op specifieke duurzaamheidsthema’s of kaders zoals de SDG’s. We signaleren dat kwalitatief sterkere emittenten hierin vooruitlopen op de kwalitatief zwakkere broeders. De vuistregel in de opkomende markten is dat alle kwalitatief hoogwaardige managers een bestaande sterke focus op democratie en governance staatspapier kennen.


Eén aandachtsgebied waarin we vooral sterk zijn geïnteresseerd is de vooruitgang die er in Europa met duurzame obligaties wordt geboekt. Top-down stimuleert de EU innovatie en transparantie; dit is een gebied dat we op dit moment nader onderzoeken. De omgeving van een hogere rente zorgt in combinatie met voorzichtige tekenen dat de inflatie het hoogtepunt voorbij is voor een gunstige marktachtergrond voor een verschuiving van de aandacht van de belegger naar oplossingen met een duurzaam rendement op de lange termijn.
 
We merken in de praktijk dat onze strikte ESG- en IMP-beoordelingen fungeren als een krachtig, onderscheidend instrument waarmee we (potentiële) managers aanspreken op de mate van afstemming op internationale normen, trends en kaders, zoals de SDG’s, de energietransitie, mensenrechten en deugdelijk ondernemingsbestuur. 


Licht toe hoe de ESG- en IMP-beoordelingen zijn veranderd ten opzichte van vorig jaar

In de nasleep van de Rusland/Oekraïne-crisis op de schuldenmarkten in de opkomende wereld realiseerde onze EMD-portefeuille een belangrijke outperformance. Met het oog op de onzekerheid en volatiliteit in de markten hebben we besloten ons actieve risico te verminderen door een passief fonds aan de portefeuille toe te voegen. 


Hoewel die keuze voor onze resultaatontwikkeling en risicomanagement positief is uitgepakt, zijn de ESG- en IMP-scores hierdoor gedaald. Immers, passieve fondsen zijn doorgaans niet sterk op ESG omdat ze alleen maar een standaard benchmark nabootsen. Vandaar de toename van de beleggingen met de score ‘veroorzaakt (mogelijk) schade’: van 2,2% in 2021 naar 17,7% in 2022.


Verder is in onze ESG-scores de allocatie aan leiders toegenomen van 17,5% in 2021 naar 21,7% 2022, aan professionals van 72,1% naar 77,4%. En we hadden nog altijd geen managers die als nieuwkomer of achterblijver kunnen worden aangemerkt. 


Wat betreft de IMP-scores hebben we al aangegeven waarom we in 2022 een hogere allocatie aan fondsen hadden die (mogelijk) schade veroorzaken. Verder was onze positie in fondsen die schade voorkomen licht hoger (van 69,4% naar 71%). Fondsen die positief aan de maatschappij bijdragen, stegen van 5,7% naar 10,3%. We zijn vooralsnog niet belegd in fondsen die volgens IMP-normen bijdragen aan oplossingen. 

ESG- en IMP-beoordelingen


O

ESG-beoordeling

Leader

21,74%

Professional

77,35%

Novice

0,00%

Laggard

0,00%

Not scored

0,92%


O

IMP-beoordeling

Contribute to solutions

0,00%

Benifit stakeholders

10,31%

Act to avoid harm

71,06%

May/Does cause harm

17,71%

Not scored

0,92%

Investment grade-obligaties

Totale CO2-uitstoot (Scope 1 + 2)

tCO₂e

CO2-maatstaven ©2022 MSCI ESG Research LLC.
Met toestemming gereproduceerd.
Benchmarks: Bloomberg Barclays Euro agg en Bloomberg Barclays Global high yield.

Economische intensiteit

tCO₂e/€ mln geïnvesteerd

Benchmark

Anthos investment grade-obligaties

High yield-obligaties

Totale CO2-uitstoot (Scope 1 + 2)

tCO₂e

Economische intensiteit

tCO₂e/€ mln geïnvesteerd

Benchmark

Anthos high yield-obligaties

Volgende pagina

Vastgoed