Dieper en verder gaan

Verder werken aan onze strategie vraagt buiten onze strategische ambitie ook dat we dieper en verder gaan met alle aspecten van de uitvoeringsplannen voor ons Beleid verantwoord beleggen.

Lees meer

ESG-gegevens en -technologie benutten

Hoe we kijken naar ESG-gegevensbeheer

Bij ESG-gegevens wordt het kwaliteitsbeheer zo mogelijk nog belangrijker doordat het gegevenslandschap nog volop in beweging is en de gegevensleveranciers geen consistente methodes gebruiken. We zijn bij Anthos dan ook doordrongen van het belang van het valideren van ESG-gegevens aan de hand van ons eigen beleid en onze waarden, willen we goed geïnformeerde besluiten nemen en transparant rapporteren. Ons data- en technologieteam zorgt er in nauwe samenwerking met het team beleggingsstrategie en research en met de verantwoord beleggen-teams voor dat de juiste cijfers voor analyse worden geselecteerd, evenals voor de rapportage aan cliënten en toezichthouders.

ESG-cijfers integreren en monitoren

Het data- en technologieteam speelt een belangrijke rol bij het integreren van de ESG-datasets, het bewaken van de gegevenskwaliteit en het genereren van betrouwbare analytics voor beleggingsbeslissingen en klantrapportages. In het kader daarvan volgt het team een beheerproces voor nieuwe ESG-gegevens. Dat wil zeggen dat deze correct door de gegevenseigenaars worden gedefinieerd en dat de kwaliteit ervan met behulp van relevante KPI’s wordt beoordeeld. Zijn die gegevens eenmaal goedgekeurd, dan worden ze in een centraal platform geïntegreerd en behoren ze tot de ‘single source of truth,’ de bron binnen onze organisatie waar de juiste en meest actuele informatie te vinden is. Om de integriteit van die bron te handhaven, wordt regelmatig over de gegevenskwaliteit gerapporteerd. Tot slot zorgt het data- en technologieteam voor ESG-analyses ten behoeve van goed geïnformeerde besluitvorming.

Digitale ESG-producten voor effectieve besluitvorming

Het data- en technologieteam maakt gebruik van diverse methoden om ESG-gegevens te integreren en te analyseren. We verbreden ons (interne) digitale aanbod op ESG-gebied. Tot onze portefeuille behoren nu ook de ESG- en IMP-scorekaart, een portal voor de verzameling van ESG-gegevens, screening op uitsluitingen en SFDR-rapportages. Krachtige instrumenten die waardevolle informatie opleveren voor zowel onze beleggingsteams als onze cliënten. De mate van volwassenheid van onze producten loopt uiteen en met behulp van een agile benadering werken we continu aan de verbetering van de functionaliteit ervan.

  • Voor de ESG- en IMP-scorekaart gebruiken we een geautomatiseerde werkstroom om tijdens het fondsselectieproces ESG-kenmerken vast te leggen. De gegevens worden vervolgens samengevoegd met andere datasets, gecontroleerd op kwaliteit en dan geanalyseerd, met als resultaat de ESG-scorekaarten en overige relevante dashboards. 

Via het kort geleden gelanceerde verzamelportal voor ESG-gegevens verrijkt Anthos ESG-gegevens die direct door de fondsmanagers worden aangeleverd.


Anshum Goel

Head of Data & Technology

“Wij zien ESG-gegevens en -technologie als de bouwstenen van de strategie verantwoord beleggen. Een belangrijk element voor de realisatie van onze ambitie dus.


Ons slagvaardige team werkt enorm in ons voordeel als het aankomt op de benodigde samenwerking voor innovatie en het testen van nieuwe ideeën.


Daarom werkt het technologieteam nauw samen met de teams voor research en (verantwoord) beleggen. Op die manier creëren, leren, evalueren en verbeteren we continu hoe we de gegevens en technologie kunnen inzetten voor onze duurzame beleggingsuitkomsten.”

Stewardship versterken

Engagement gebeurt op twee niveaus: direct met de onderliggende managers en indirect via extern engagementspecialist Sustainalytics. Lees meer over ons stewardshipbeleid op de Anthos-website.

Direct engagement met managers

We hebben er altijd al naar gestreefd onze onderliggende managers via actief contact te beïnvloeden, en daarmee indirect ook de bedrijven waarin deze beleggen. Onze ESG- en IMP-scorekaart fungeert bij die gesprekken als belangrijkste ondersteuning. Het doel is om ESG-risico’s in het beleggingsproces en de -strategie verankerd te krijgen. We willen dan ook dat onze managers zo transparant mogelijk zijn over de manier waarop ze dit aanpakken.


Verder streven we ernaar negatieve effecten in onze portefeuilles te reduceren, zelfs al beleggen we hoofdzakelijk in beleggingspools. Vandaar ook ons engagement op onderwerpen die met onze waarden verband houden. Dat maakt de impact van onze eigen portefeuilles sterker en maakt ons indirect actiever als vermogensbezitter.


We hebben ons in heel 2022 beziggehouden met het formuleren van een engagementplan voor elk beleggingsteam. Alle managers zijn voor engagement geselecteerd met uitzondering van: fondsen waar we bezig waren uit te stappen; fondsen in een vereffeningsprocedure; en private equity-fondsen uit het verleden. We hadden tegen het einde van het jaar bijna 100% van de engagementplannen voor alle beleggingscategorieën afgerond (98% voor private equity).

In de onderstaande tabel wordt een aantal voorbeelden geïllustreerd van hoe wij in de diverse beleggingscategorieën tegen engagement aankijken. 

Voorbeelden engagement
Aandelen

In het kader van onze beleggingsstrategie investeren we in ESG-leiders. Het overgrote deel van onze managers hanteert dan ook geavanceerd beleid en werkwijzen.


We spreken elk kwartaal actief met al onze managers. Die engagementgesprekken gebruiken we om van ze te leren en ze te bevragen over de bedrijven in de portefeuille. Ook willen we weten of het team de duurzaamheidsdoelstelling zo goed mogelijk waarmaakt (wat we vastleggen in onze ESG- en IMP-scorekaart).


We hopen in de toekomst ons netwerk optimaal te benutten om zo ook alles wat er te leren valt eruit te kunnen halen en vervolgens in heel Anthos te kunnen toepassen.

Vastrentend

Schulden uit de opkomende markten (EMD) staan alom bekend als extreem lastig om op ESG te beoordelen. Dat komt doordat de cijfers vaak ontbreken en dat obligatiehouders geen eigenaar van een bedrijf zijn. Vandaar dat we juist met deze manager hebben gesproken: er was aanzienlijke vooruitgang geboekt voor wat betreft de bewustwording en integratie van ESG-factoren.


Onze verwachtingen voor de toekomst betreffen vooral de rapportage van de diverse ESG-risico’s, het ESG-potentieel, en het momentum in de landen waarin de manager belegt.

Absolute return

Bij een van de aandelenmarktneutrale strategieën waarin we beleggen, is het een hele uitdaging om ESG-factoren in het beleggingsproces te verwerken. Dat komt omdat de manager (ver)koopsignalen oppikt van een grote, diverse groep beleggingsanalisten die niet in dienst zijn bij de manager maar waar een overeenkomst is getekend voor het gebruik van de research. Dat betekent dat de manager geen invloed heeft op de manier waarop ESG-informatie door de analisten wordt gebruikt.


We hadden in eerste instantie de suggestie aangedragen om een lijst uitgesloten bedrijven (‘restricted list’) op te stellen waarin de manager niet belegt, ook al ontvangt men wel research over die bedrijven. Die suggestie is overgenomen en door de manager in 2022 ingevoerd.


Onze volgende suggestie is dat de manager ESG-gegevens inkoopt van een van de toonaangevende leveranciers op ESG-gebied en die gegevens vervolgens in het portefeuillebeheer verwerkt. Aan de hand daarvan zou de manager ESG-scores voor de portefeuille kunnen afgeven en de rapportage kunnen verbeteren.

Private equity

In de markt voor private equity zijn strategieën waarin klimaat sterk is verweven nog tamelijk zeldzaam.


Daarom vinden we het ook mooi om te zien dat een van onze vaste managers nu het voortouw heeft genomen bij de integratie van duurzaamheid en ESG-management in de dagelijkse activiteiten binnen de bewuste private equity-firma.


Engagement met het fonds over best practices op zowel portefeuille- als bedrijfsniveau behoort tot onze verwachtingen voor de toekomst.

Impact

Dit fonds richt zich op bedrijven die in Oost- en Zuidoost-Azië aan de onderkant van de piramide opereren. Via onze positie in de Limited Partner Advisory Committee (LPAC) kunnen we op zeer proactieve en geformaliseerde wijze het engagement aangaan.


Twee manieren waarop we dat in 2022 hebben gedaan: hulp bij het formaliseren van de ‘negative impact assessment’ en bij het opstellen van casestudies als nader bewijs van de impact.

Vastgoed

Hoewel dit fonds al hoog scoort op onze ESG-scorekaart behoren ESG-gegevens en CO2-afbouw in 2023 tot een van de speerpunten.


Met behulp van onze scorekaart als belangrijkste engagementtool hopen we de manager aan te speken op de plannen voor de CO2-afbouw en om positieve verbetering te zien op basis van wetenschappelijk onderbouwde en tijdgebonden doelstellingen.

Indirect engagement via Sustainalytics

Naast het engagement door de externe managers die we selecteren, streven we er ook naar ondernemingen te beïnvloeden via de engagementtrajecten die Sustainalytics aandraagt. De drie typen engagement sluiten perfect aan op onze waarden en de ambitie om de negatieve impact van onze portefeuilles te verkleinen en de positieve impact te vergroten. 


In die trajecten worden ondernemingen aangesproken die de internationale normen met voeten treden. Hun streven is om het risicoprofiel van de ondernemingen in de portefeuille te verbeteren en om impact te vergroten op relevante thema’s. Anthos biedt cliënten daarnaast de mogelijkheid om zich direct te scharen achter engagementbrieven aan ondernemingen die niet reageren. Portefeuillemanagers nemen een en ander waar relevant op met de externe manager die direct in de bewuste onderneming heeft belegd.

Inzet voor internationale normen

Uitkomsten

157 aangesproken bedrijven

Waarvan 71 in de portefeuilles van Anthos


Bij die 71 waren bedrijfsethiek, arbeidsrechten, mensenrechten en milieu de belangrijkste thema’s.

Inzet voor internationale normen

Engagement met ondernemingen over negatieve impact en mogelijke of feitelijke overtredingen van het Global Compact van de Verenigde Naties en de themahoofdstukken van de OESO-richtlijnen.

Engagement op materieel risico

Uitkomsten

359 aangesproken bedrijven

Waarvan 180 in de portefeuilles van Anthos


Bij die 180 waren CO2-uitstootmeting, productbeheer, ESG-risicobeoordeling en -informatie, en afval de belangrijkste thema’s.

Engagement op materieel risico

Gericht op risicobedrijven voor alle ESG-onderwerpen.

Engagementtrajecten op thema

Uitkomsten

2251 aangesproken bedrijven

Waarvan 184 in de portefeuilles van Anthos


Bij die 184 waren biodiversiteit en natuurlijk kapitaal, de SDG’s, mensenrechten en het bestuur van morgen de belangrijkste thema’s.

Engagementtrajecten op thema

Gericht op het via engagement verbeteren van de impact van bedrijven op specifieke thema’s. De zes thema’s: voedselaanbod in de toekomst, duurzame bebossing en financiering en klimaatverandering, verantwoorde cleantech, moderne slavernij, verbetering mensenrechten, en menselijk kapitaal en de toekomst van het arbeidsproces.

 Aandeel aangesproken bedrijven en soorten onderwerpen


O

Onderwerp

Bedrijfsethiek

27%

Arbeidsrechten

13%

Mensenrechten

51%

Milieu

10%


O

Motie

Resolved

112

Associated

14

Disengage

6

Engage

354


O

Voortgang

Engage

18%

Toezegging om probleem aan te pakken

14%

Strategie opgesteld

18%

Snelle implementatie van de strategie

30%

Implementatie van strategie

16%

Uitgebreide implementatie

4%

Mogelijk gemaakt door Morningstar Sustainalytics, 2022.

Partners en allianties 

Samenwerkingsverbanden en partnerships zijn essentieel voor positieve uitkomsten op het gebied van mens en milieu. 


Anthos geeft prioriteit aan de opbouw van effectieve partnerships met activiteiten die ons specifiek in staat stellen onze beleggingsactiviteiten op onze waarden af te stemmen. Via deze partnerships voeren we ons beleidsengagement en zorgen we dat een en ander is afgestemd op ons beleid en onze waarden voor verantwoord beleggen. 


Een greep uit die partners en allianties in 2022:

Verordening met betrekking tot informatieverschaffing over duurzaamheid (SFDR)

Anthos heeft zich in 2022 nadrukkelijk gericht op de in- en uitvoering van de technische standaarden (level 2) en op het vertalen van onze kaders en processen naar de taal van de verordening.


Uit de uitkomsten bleek dat onze eigen kaders en processen al voor een groot deel voorzagen in de elementen die door de verordening worden voorgedragen. Ook werd duidelijk waar de verbeterpunten in de toekomst lagen. 


Anthos ziet de verordening als noodzakelijk en staat positief tegenover de hoge normen die hiermee aan de financiële sector worden opgelegd. Voor de ‘fund-of-funds’ belegger blijft het een uitdaging om de meest relevante en efficiënte manier te vinden om de verordening te vertalen naar het soort beleggen dat wij doen. De waarde van de verordening is naar onze opvatting gelegen in het verbeteren van de processen en de gegevensstroom van de reële economie naar de belegger. 


Opgemerkt moet worden dat er voor succesvolle rapportage volgens de SFDR veel moet worden geïnvesteerd en afgestemd binnen en door alle teams. Het stroomlijnen van de gegevens en werkstromen is voor de toekomst een prioriteit, zodat de SFDR niet te zwaar op de teams gaat wegen. 

Claire Dumont

Responsible Investment Officer

“Als ‘fund-of-funds’ zijn we doordrongen van het belang van transparantie. Transparantie stelt ons in staat om goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Ook erkennen we ten behoeve van de succesvolle uitvoering van de SFDR de noodzaak voor samenwerking binnen onze sector, zelfs als dat betekent dat we uit onze comfortzone moeten komen.


Richtlijnen voor de invoering van de technische standaarden (level 2) zijn er niet altijd voor funds-of-funds, dus hebben we alle zeilen bijgezet om onze processen aan te passen en te verbeteren.


Een uitdaging voor de toekomst is de effectieve vertaling van die vereisten ten behoeve van externe beleggingsfondsen buiten de EU.


We blijven steun bieden om samen te bepalen wat de relevante informatie is om te volgen en te rapporteren.”

Onze pagina

Onze inzet voor klimaat en mensenrechten