Anthos zet zich in om de waarden van duurzaamheid, menselijke waardigheid en goed ondernemerschap na te leven, maar wat betekent dit in de praktijk?


Wat betreft duurzaamheid hebben we ons verbonden aan het doel om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad Celsius te beperken. Bij menselijke waardigheid gaat het om onze belofte om bij al onze activiteiten – in het bijzonder onze beleggingsactiviteiten – de mensenrechten te respecteren. En goed ondernemerschap gaat over verantwoord beleggen (ook bekend onder de Engelse afkorting RI), en hoe we altijd streven naar verbetering.


2022 was in de wereld van verantwoord beleggen een stormachtig jaar, met de invoering van de Verordening met betrekking tot informatieverschaffing over duurzaamheid (SFDR) en de aanhoudende verwarring over definities, drempels en ‘ESG versus impact’, maar ook de beschuldigingen van greenwashing, en zelfs verhitte anti-ESG discussies in de VS. De sector heeft het allemaal meegemaakt. Bij Anthos vinden we dat je dit mag verwachten van een sector die steeds volwassener wordt.

Jelena Stamenkova van Rumpt

Directeur RI

“Met de tijd komt duidelijkheid. En tot die tijd, gedijt vooruitgang bij een duidelijke visie, geschraagd door tools en standaarden die door de sector zijn goedgekeurd. De belangrijkste factor bij de uitvoering van het beleid is het onderscheid tussen de beoordeling van de duurzaamheidsrisico’s van een portefeuille en de impact van die portefeuille op de wereld.”

Met de tijd komt duidelijkheid. En tot die tijd, gedijt vooruitgang bij een duidelijke visie, geschraagd door tools en standaarden die door de sector zijn goedgekeurd. De belangrijkste factor bij de uitvoering van het beleid is het onderscheid tussen de beoordeling van de duurzaamheidsrisico’s van een portefeuille en de impact van die portefeuille op de wereld.


Bij Anthos geloven we in een leven lang leren en vinden we het belangrijk om nieuwe kennis te integreren in ons beleggingsproces. In 2022 gingen we van start met onze routekaart voor verantwoord beleggen, met het motto  ‘dieper en verder gaan’, om onze inspanningen naar een hoger niveau te tillen. We namen de spannende stap van de procesverbeteringen die we in het voorgaande jaar hadden doorgevoerd naar een verdieping van de kwaliteit van de uitvoering van thema’s zoals klimaat, impact meten en beheren, en SFDR. We hebben onze mouwen opgestroopt om te begrijpen hoe we data en technologie konden inzetten om ons inzicht in de impact van onze portefeuilles te vergroten, en om de kwaliteit van onze klantrapportages te verbeteren. We zijn ook in het thema mensenrechten gedoken. Daarbij hebben we de eerste stappen gezet op weg naar een dieper inzicht in hoe we mensenrechten beter kunnen respecteren en in onze beleggingen kunnen opnemen.  

Klimaat en mensenrechten sluiten aan bij onze waarden duurzaamheid en menselijke waardigheid. Elders in dit verslag wordt in detail ingegaan op onze inspanningen op beide terreinen. Ten aanzien van onze derde waarde – goed ondernemerschap – zijn we trots op de belangrijke stappen die we tot dusverre hebben gezet. Alle activiteiten in het kader van onze RI-routekaart voldoen aan deze waarde. De volgende stap is om onze inspanningen in 2023 verder te consolideren.


Het is van vitaal belang dat de voortgang wordt beoordeeld. Met het oog hierop hebben we ons aangesloten bij relevante netwerken, werkgroepen, wereldwijde kaders en datasets om te verzekeren dat onze activiteiten gebaseerd zijn op beproefde praktijken. Meer informatie hierover vindt u elders in dit verslag, of in ons uitgebreide Beleid verantwoord beleggen. We streven ernaar om al deze lidmaatschappen en engagement-activiteiten te laten aansluiten bij ons Beleid verantwoord beleggen en onze waarden.

Om de voortgang beknopt te communiceren, maken we gebruik van onze ESG- en IMP-scorekaart. Dit krachtige instrument meet in feite twee zaken: de mate en kwaliteit van ESG-integratie voor elke manager waarin we beleggen, en de impact die elke manager met zijn strategie nastreeft op basis van het ABC raamwerk van het Impact Management Project (Voorkomt schade, Draagt positief bij aan de maatschappij, Draagt bij aan oplossingen, of Veroorzaakt (mogelijk) schade). Onze cliënten vinden het ook een waardevolle tool om de strategieën voor verantwoord beleggen die aan de basis liggen van hun portefeuilles beter te begrijpen.


In 2022 gingen we ‘dieper en verder’ met onze ambitie voor verantwoord beleggen. We hebben het aantal beleggingen dat we met onze scorekaart beoordelen, uitgebreid. Dat geeft ons een duidelijker beeld van de voortgang die we boeken. Ook hebben we onze stewardship-activiteiten versterkt door plannen voor gerichter engagement met onze belangrijkste managers. En we hebben onze eerste dubbele materialiteitsbeoordeling uitgevoerd waarbij we ons werk hebben afgestemd op de verwachtingen van onze stakeholders. 


Door ontwikkelingen op het gebied van data en technologie konden we gebruikmaken van nieuwe datasets waarmee we onze beleggingen beter kunnen laten aansluiten bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de SDG’s. Ik was vooral trots op onze inspanningen voor de mensenrechten, een weerspiegeling van onze waarde ‘menselijke waardigheid’. Door samen te werken met deskundigen en collega’s van alle afdelingen, vergroten we de bewustwording en kennis over dit belangrijke onderwerp. 


Ondanks de vooruitgang die we boekten, was 2022 voor beleggingen een uitdagend jaar. De ESG-prestaties en financiële prestaties liepen uiteen, en het bleek lastig om te voldoen aan de vereisten van SFDR Level II. We hopen duidelijkere richtlijnen te krijgen van de toezichthouders om consequente om transparante verslaglegging te kunnen verzekeren. Een zorgwekkende ontwikkeling is dat sommige fondsen hun ESG-labels en SFDR-classificaties naar beneden hebben bijgesteld waardoor het vermogen om positieve impact te maken, wordt belemmerd.


We denken dat deze uitdagingen zullen voortduren en waarschijnlijk groter zullen worden voordat de sector goed in de vingers heeft hoe impact te meten en te beoordelen en hoe met impact te beleggen. We hebben altijd geweten dat het complex zou worden. Tegelijkertijd kan het moeilijk zijn, overweldigend zelfs, om de juiste balans te vinden tussen het juiste doen en de gemakkelijke weg bewandelen, vooral voor beleggers van wie het vermogen op het spel staat. Bij Anthos gebruiken we onze RI-strategie om verder te kijken dan het hier en nu en de problemen waar we voor staan door te signaleren welke beleggingen op de lange termijn duurzame waarde kunnen voortbrengen. 


U bent het er hopelijk mee eens dat dit verslag laat zien dat we transparantie en verbetering hoog in het vaandel hebben. We stellen uw eerlijke feedback op prijs en staan open voor dialoog en samenwerking om zo onze cliënten te helpen hun vermogen verantwoorder te beleggen. Het zal niet makkelijk zijn om onze ambitie voor verantwoord beleggen te realiseren, maar we zijn vastbesloten om gaandeweg te leren, te delen, en om een positieve bijdrage te leveren. 


Dank u voor uw blijvende steun en betrokkenheid,

Jelena Stamenkova van Rumpt

Directeur RI

Volgende pagina

Verder met onze strategie