Wouter ten Brinke

Managing Director Client Portfolio Management

Ferry Vos

Managing Director Client Portfolio Management

In het kader van onze inzet voor verantwoord beleggen heeft Anthos belangrijke stappen gezet om de risico’s en kansen rond milieu, maatschappij en deugdelijk ondernemingsbestuur (ESG) in de beleggingsprocessen en -kaders te integreren. Het team van de externe chief investment officer (OCIO) is doordrongen van het belang om klimaat- en duurzaamheidsonderwerpen in de beleggingsstrategieën aan te pakken en heeft diverse maatregelen getroffen om deze factoren mee te wegen.


Wij benaderen bij Anthos de ESG-risico’s vanuit bottom-up perspectief en richten ons daarbij op de specifieke beleggingen binnen onze portefeuilles. Op dit moment kent ons OCIO-team vermogen toe aan benchmarks en beleggingscategorieën zonder daarbij expliciet rekening te houden met ESG-factoren. Toch speelt ESG wel degelijk een rol. Zo hebben sommige cliënten besloten niet in grondstoffen te beleggen vanwege de vermeende slechte duurzaamheidsresultaten. Zelf zijn we ons echter bewust van de noodzaak om dergelijke beslissingen kritisch te evalueren, vooral gezien de rol die grondstoffen spelen bij de realisatie van de energietransitie en duurzame ontwikkeldoelstellingen.


Dit is een kwestie van waarden en dus hebben we als onderdeel van onze OCIO-diensten een overkoepelend beleggingsproces in zeven stappen ontwikkeld. In dat proces bepalen we binnen de macro-economische context wat de waarden, behoeften en voorkeuren van onze cliënten zijn. Vervolgens helpen we onze cliënten om die ambities te verwezenlijken.

We hebben in 2020 een werkgroep ingericht om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van klimaatverandering voor onze organisatie. Bij onze inspanningen om de klimaatrisico’s te evalueren hebben we een value-at-risk (VaR) analyse losgelaten op onze multi-asset klantportefeuilles. Uit de resultaten blijkt dat klimaatrisico weliswaar belangrijk is, maar een relatief laag financieel risico vormt in diverse scenario’s met verschillende temperaturen. Binnen de context van geleidelijke temperatuurstijgingen is dat logisch, zeker als we ons bedenken dat de markten ongelooflijk efficiënt zijn in het inprijzen van risico’s.


In het kader van zorgvuldig risicobeheer zijn we tot de slotsom gekomen dat het op dit moment effectiever is om klimaatverandering via bottom-up beleggingsstrategieën aan te pakken, in plaats van dit top-down via de strategische asset allocatie te doen. We blijven klimaat volgen als macro-risicofactor en leggen onze benadering vast in ons beleid, in onze jaarlijkse beleggingsvooruitzichten en in reguliere gesprekken met cliënten.

Verder signaleren we een toename van de vraag naar en zorg over klimaatzaken bij onze stakeholders. Door die groeiende bewustwording kunnen we namens onze institutionele beleggers op het hoogste bestuursniveau serieus over dit onderwerp in gesprek komen. Het is onze stellige overtuiging dat klimaatafwegingen niet tot een bepaald team beperkt moeten worden, maar in het bredere besluitvormingsproces moeten worden geïntegreerd.


Toch blijven er nog de nodige uitdagingen voor fiduciaire managers en OCIO-beleggers die klimaatafwegingen verder in de besluitvorming willen verankeren. De noodzaak van meer bewijs van financiële risico’s in de modellen en de beschikbaarheid en kwaliteit van ESG-gegevens vormen een belangrijke uitdaging. Bovendien kan de invoering van ESG-benchmarks de klant blootstellen aan financiële risico’s, zoals wel bleek uit de underperformance van 2022. Met name CO2-uitstootgegevens zijn complex en onvolmaakt, in het bijzonder bij beleggen in het hele multi-asset spectrum van publieke en private beleggingscategorieën.

“Het is onze stellige overtuiging dat klimaatafwegingen niet tot een bepaald team beperkt moeten worden, maar in het bredere besluitvormingsproces moeten worden geïntegreerd.”

Onze kernexpertise is echter gelegen in onze langetermijnvisie op marktrendement en kapitaalallocatie. We voeren een uitgebreide analyse uit van de klimaatrisico’s, inclusief de fysieke en transitiekansen die samenhangen met de integratie van klimaatafwegingen in ons beleggingsproces. Op dit moment leunen we wat dat betreft op de expertise van onze managers. Bottom-up, waar het beeld duidelijker is, stemmen die af op ons strenge beleid op het gebied van verantwoord beleggen.


In 2023 voeren we een allesomvattende gap-analyse uit om in kaart te kunnen brengen wat we top-down moeten doen om onze netto-nul ambitie voor 2040 te realiseren. We kijken nu al uit naar de resultaten en bespreken die graag met onze cliënten. Die bevindingen dienen vervolgens als het vertrekpunt voor een goed gesprek met andere beleggers en experts die zich voor dezelfde uitdagingen gesteld zien. Onze conclusies delen we graag in ons jaarverslag volgend jaar.

Volgende pagina

Colofon