Boudewijn de Haan

Managing Director Equities

Lennart Frijns

Managing Director Equities

Hoe past de strategie bij de waarden van Anthos?

De ethische beginselen die aan onze beleggingsstrategie ten grondslag liggen en wat we van onze onderliggende managers verlangen, zijn als volgt: een goede resultaatontwikkeling, tegen redelijke kosten, en sterk op ESG. Alle managers en strategieën binnen onze aandelenstrategie houden zich hieraan. Alle managers hebben de Principes voor Verantwoord Beleggen van de Verenigde Naties, PRI ondertekend, hebben het predicaat ‘professional’ of ‘leider’ op onze ESG- en IMP-scorekaart, en diverse fondsen realiseren meetbare en positieve impact op de maatschappij en de wereld.


Een van de beste manieren om dat aan te tonen is de CO2-voetafdruk van de strategie. Die ligt consequent lager dan de benchmark. Het jaar 2022 was daarop geen uitzondering. Gemeten naar de netto-nul ambitie van Anthos betekenen de klimaatbewuste beslissingen van het team dat we vooralsnog voorzichtig op koers liggen om de ambitie van nul uitstoot in 2040 te halen. Uit die uitkomsten blijkt op welke manier onze aandelenportefeuilles zijn afgestemd op onze waarde ‘duurzaamheid’.


Voor wat betreft onze waarde ‘menselijke waardigheid’ hebben we in 2022 flinke stappen gezet door met onderliggende managers te overleggen die we als leiders in mensenrechten beschouwen. We hebben daardoor ons begrip en onze eigen benadering bij Anthos verder kunnen ontwikkelen. Dat we om advies kunnen vragen om vervolgens die kennis in ons eigen ecosysteem in te bouwen, vinden we een van de voordelen van de selectie van de beste managers op het gebied van ESG.

Wat waren de grootste uitdagingen voor verantwoord beleggen in 2022?

In het jaar 2022 rezen de energieprijzen de pan uit. Dat was van grote invloed op onze portefeuilles die vanwege de sterke ESG-insteek over het algemeen een onderwogen positie in bedrijven in fossiele brandstoffen aanhouden (zoals al aangetoond bij onze uitstoot). Het jaar 2022 was er ook één waarin waarde het beter deed dan groei. Managers die sterk zijn in ESG zitten doorgaans zwaarder in kwaliteitsgroei. Dat gold ook voor ons in 2022.


We hebben deze uitdaging als volgt opgepakt: ons zwaartepunt in groei hebben we gediversifieerd met een manager van een kwantitatief waardefonds; we gingen op zoek naar en selecteerden een nieuwe manager met een positie in beursgenoteerd vastgoed als tegenwicht voor de inflatiedruk en voor de realisatie van redelijke rendementen; en we hebben regelmatig met onze bestaande managers overlegd over de genomen tactische beslissingen en risicovermindering met als doel om ons kapitaal in deze lastige omgeving te beschermen.


Ons streven is om geen beoordelingen los te laten op de financiële of ESG-resultaten in kortere perioden, maar we kunnen er niet omheen dat 2022 een lastig jaar was voor onze portefeuilles en de bredere duurzaamheidsbeweging. Niettemin zijn we overtuigd van de toekomstbestendigheid van onze beleggingsfilosofie. Dat deze een goede weerslag vormt van de structurele en duurzame wereld waar we naartoe gaan. Van onderop blijven we op zoek naar de leiders op dat pad. En top-down putten we hoop uit de diverse krachten die de verduurzaming in alle delen van het economische stelsel stimuleren.

Waar liggen de kansen voor duurzaam beleggen in de aandelenportefeuille van Anthos?

Voordat beleggen in ESG gangbaar werd, investeerden wij al in dit soort fondsen. We hebben het startkapitaal geleverd voor diverse toonaangevende impactstrategieën voor aandelen die afgestemd zijn op kaders als de SDG’s en het klimaatakkoord van Parijs. 


Met ingang van 2022 hadden we diverse strategieën die aan die omschrijving voldoen. Onze beleggers hebben daarmee toegang tot thema’s als groene energie, gezondheidszorg, onderwijs, beursgenoteerd vastgoed, bedrijven in de circulaire economie en hulpbronnenefficiëntie. Voor het financiële risico van een te grote positie in kwalitatief hoogwaardige groeibedrijven hebben we als tegenhanger ook belegd in managers in kwantitatieve waarde.

De bedoeling is om in de loop van de tijd het aan duurzaamheidsfondsen toegewezen deel van de beleggingen te verhogen, naarmate de markt beter wordt in het verdisconteren van duurzaamheid in de waarderingen. We bewaren daarbij te allen tijde het evenwicht met onze belangrijkste prioriteit: het realiseren van voor risico gecorrigeerd financieel rendement voor onze cliënten.

Licht toe hoe de ESG- en IMP-beoordelingen zijn veranderd ten opzichte van vorig jaar

De totale portefeuille is belegd in fondsen en managers die het predicaat ‘leider’ of ‘professional’ hebben meegekregen. Die hoge scores zijn van jaar tot jaar consistent, want de keuze voor ESG-leiders vormt de kern van onze strategie. Vanaf 2021 wordt een lichte daling van de categorie leiders en een toename van professionals zichtbaar (als gevolg van tactische beslissingen om meer evenwicht in de portefeuilles te scheppen). Dat soort schommelingen vallen te verwachten in het huidige lastige marktklimaat. 


Bij de IMP-beoordelingen waren er geen fondsen die ‘(mogelijk) schade veroorzaken’. De allocatie aan fondsen ‘die schade voorkomen’ steeg dit jaar van 82% naar 82,7%, de allocatie aan fondsen die ‘positief aan de maatschappij bijdragen’ daalde van 5,7% naar 2,1%, en de allocatie aan fondsen die ‘aan oplossingen bijdragen’ ging omhoog van 7,8% naar 10,7%. We zijn blij met die cijfers maar willen er wel op wijzen dat deze maar één indicator vormen voor de duurzaamheidsprestaties. En dat daarin geen rekening wordt gehouden met het belang van de financiële resultaatontwikkeling. 


Ook in de toekomst gaan we door met ons engagement met al onze managers. We zien graag voortgang in de duurzaamheidsambities van die managers, alsook dat ze net zoveel belang hechten aan het realiseren van langdurige financiële waarde.

ESG- en IMP-beoordelingen


O

ESG-beoordeling

Leader

87,51%

Professional

12,49%

Novice

0,00%

Laggard

0,00%


O

IMP-beoordeling

Contribute to solutions

10,65%

Benefit stakeholders

2,13%

Act to avoid harm

87,22%

May/Does cause harm

0,00%

Totale CO2-uitstoot (Scope 1 + 2)

tCO₂e­

Economische intensiteit

tCO₂e/€ mln geïnvesteerd

Benchmark

Anthos aandelen

CO2-maatstaven ©2022 MSCI ESG Research LLC. Met toestemming gereproduceerd.

Benchmark: MSCI World ACWI


Volgende pagina

Vastrentende waarden