De praktische uitvoering van onze ambitie is geïntegreerd, logisch en systematisch. En is gebaseerd op richtlijnen uit de sector, zoals de Principes voor Verantwoord Beleggen van de Verenigde Naties (PRI), de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) en het Impact Management Platform (IMP), om maar een paar internationale rapportagenormen en -regels te noemen.


Onze totaalbenadering en filosofie, ESG-integratie, uitsluitingen, stewardship en impactintegratieprocessen zijn uitgebreid beschreven in ons Beleid verantwoord beleggen en zijn beschikbaar via de Anthos’ website.


Aan de hand van dat beleid kunnen we beoordelen op welke punten we het goed doen, wat er beter kan, en waar we onze invloed kunnen gebruiken om onze ambitie (nog) beter te realiseren. Al ons beleid evalueren we jaarlijks.


We definiëren onze ambitie aan de hand van een drietal doelstellingen, met negen subambities. Sommige daarvan zijn significant in reikwijdte en de mate van benodigde middelen, terwijl we weer andere zien als fundamenteel noodzakelijk.


In 2023 voeren we een evaluatie uit van deze ambities. Tegelijkertijd werken we aan de verbetering van de methoden op basis waarvan we een indeling kunnen maken van de verschillende typen impact die een belegging kan hebben. Hierna volgt een bespreking van de geboekte vorderingen, maar we willen de lezer wel wijzen op de uiteenlopende onderliggende criteria die de uitkomsten voor deze overkoepelende doelen beïnvloeden. De mate van aggregatie kan immers nuances verbergen, of dat nu gunstig of minder gunstig uitpakt.


De formulering van onze ambities helpt ons onze beoordelingen en inzicht in de markt te verbeteren en aan te scherpen. We staan zoals altijd open voor nadere dialoog.

Strategische doelstellingen

Op weg naar netto nul

Uit onze netto-nul ambitie blijkt onze inzet voor klimaatactie. We hebben in 2022 op dit terrein belangrijk werk verzet, waaronder de ontwikkeling van onze CO2-uitstootmethode (die geldt voor bijna 80% van het beheerd vermogen op de publieke en private markten).


Dit is belangrijk als sterke vergelijkingsbasis voor de uitoefening van onze invloed om de uitstoot te reduceren, namelijk door engagement, investeren in groene oplossingen en uitsluitingen als laatste redmiddel. Anthos heeft een en ander inzichtelijk gemaakt in de formulering van een eerste klimaatbeleid en beleggingshandboek. Het voornemen is om deze als uitgangspunt te gebruiken bij onze gesprekken met cliënten over de realisatie van het doel van netto nul.

Grotere allocatie aan fondsen die positief aan de maatschappij dan wel aan oplossingen bijdragen 

We hebben onze allocatie aan fondsen die positief aan de maatschappij bijdragen (B) licht vergroot. Dat had te maken met de toevoeging van nieuwe fondsen met score B in onze portefeuilles in 2022. Het grotere aantal B-fondsen was het gevolg van de toevoeging van nieuwe fondsen bij absoluut rendement, vastrentende waarden en aandelen. Daarnaast is een private equity-fonds na evaluatie van de scorekaart overgegaan van IMP-score A (‘voorkomt schade’) naar B. 


Er was daarentegen een lichte afname van de allocatie aan fondsen die aan oplossingen bijdragen (C). De enige beleggingscategorie die nieuwe C-fondsen toevoegde, was multi-asset impact. En die categorie is goed voor maar een klein deel van ons totale beheerde vermogen. Het geld dat eerder in C-fondsen terechtkwam is elders bij andere typen fondsen ondergebracht. De uitdagingen waarvoor duurzame/impactbeleggingen zich in 2022 gesteld zagen, kunnen de reden zijn dat sommige categorieën niet meer in investeringen met score C hebben belegd.

Geringere allocatie aan fondsen die (mogelijk) schade veroorzaken

Er was sprake van een opmerkelijke toename van het aandeel fondsen die (mogelijk) schade veroorzaken (MD). Diverse factoren lagen hieraan ten grondslag, waaronder de herallocatie van andere fondsen, mogelijk van IMP A naar MD. Het jaar 2022 was daarnaast een lastig jaar voor beleggen: onze beleggers besloten om reden van prudent risicobeheer in passieve fondsen te stappen. Die fondsen hebben geen IMP-score. Een herstructurering van onze vermogensbasis kan eveneens van invloed zijn geweest op de totale scores.


Het team verantwoord beleggen van Anthos is samen met de beleggingsteams verantwoordelijk voor het monitoren van deze scores en voor het versnellen van de allocatie aan fondsen met duurzamere strategieën. Prioriteit is en blijft daarbij de realisatie van voor risico gecorrigeerd rendement.

Procesdoelstellingen 

ESG- en impactbeoordelingen

Tussen 2021 en 2022 zag het volgens onze ESG- en IMP-methodologie in kaart gebrachte aandeel beheerd vermogen er als volgt uit:

 Jaarlijks engagement en monitoren van ESG en IMP

ESG and IMP

Uitgangspunten

Inventarisatie en afstemming SDG’s

De SDG’s zijn een universele oproep om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en de leefomstandigheden en vooruitzichten voor alle mensen op aarde te verbeteren. De inventarisatie van beleggingen aan de hand van het SDG-kader helpt om onze beleggingen af te stemmen op mondiale prioriteiten en actieplannen.


We hebben ons in 2022 aangesloten bij het SDI Asset Owner Platform (SDI AOP) Daarin wordt gebruikgemaakt van zowel menselijke als kunstmatige intelligentie om beleggingen te koppelen aan de SDG’s. De nadruk ligt daarbij op de omzet die wordt gerealiseerd met specifieke producten en diensten die aan de SDG’s bijdragen, op basis van een goed ontwikkelde taxonomie


Uit de eerste screening van onze aandelenportefeuilles bleek dat 16,1% van ons belegd vermogen op de SDG’s is afgestemd, tegen 14,5% voor de MSCI World index. We willen daarbij wijzen op beperkingen aan de voorzichtige kant: we hebben een allocatie aan een vastgoedfondsstrategie, een zogenoemde real estate investment trust (REIT), dat volgens ons mede dankzij een focus op reële activa en geavanceerde ESG bijdraagt aan SDG 11 (duurzame steden). Inmiddels is ook gestart met complexere beleggingscategorieën. Naarmate we ons werk naar complexere beleggingscategorieën verleggen, zal het ons benieuwen of de uitkomsten stroken met onze eigen informatie uit een diepe due diligence van de beleggingen.


O

Aanbod beleggingscategorieën

SDG 2

0,30%

SDG 3

12,00%

SDG 4

0,20%

SDG 6

0,30%

SDG 7

2,10%

SDG 9

0,30%

SDG 11

0,50%

SDG 12

0,30%

SDG 13

0,00%

SDG 14

0,20%

SDG 15

0,00%

16,1%

SDGVoorbeeldOmschrijving
Aandelen VSDit fonds belegt in Amerikaanse hoge-groeibedrijven. De grootste sectorallocatie: gezondheidszorg.
Aandelen internationaalStrategie voor het rendementsdoel is tweeledig: financieel en impact. Er wordt belegd in bedrijven die positieve verandering teweegbrengen. Tot de beleggingen behoren diverse bedrijven in de gezondheidszorg.
Aandelen internationaalDit fonds belegt in bedrijven die naar verwachting profiteren van de groene energietransitie. 
Aandelen internationaalHet team streeft naar echte verandering richting netto nul door te beleggen in sterk presterende bedrijven met duurzaamheid hoog in het vaandel.

Van onze aandelenportefeuilles is 16,1% afgestemd op de SDG’s. Dat getal betreft echter alleen die bedrijven die met specifieke producten en diensten gerealiseerde omzet zijn afgestemd op een relevant subdoel van de SDG’s. Daartoe behoren ook ‘meerderheids-’ en ‘doorslaggevende’ activa. Dat houdt in dat de bewuste onderneming voor ruim 50% van de totale omzet bij ‘meerderheids’ activa en tussen de 10% en 50% bij ‘doorslaggevende’ activa positieve activiteiten ontwikkelt. Bedrijven met een SDI-percentage van minder dan 10% of die voor meer dan 10% van de totale omzet actief zijn in diskwalificerende (negatieve) activiteiten zijn in de analyse buiten beschouwing gelaten. Van de portefeuille betrof 8% beleggingen die niet over de SDI-gegevens heen gelegd konden worden, zoals liquiditeiten, vastgoed (REIT) of andere instrumenten die niet pasten bij de gegevens.

Uitsluitingen

We zijn in 2022 ruim onder de uitsluitingsdrempel voor beursgenoteerde beleggingen gebleven. Zie onze website voor meer informatie over ons uitsluitingsbeleid.

Uitsluitingen sectoren

AandelenVastrentend
- high yield
Vastrentend
- investment grade
Totale positie uitsluitingscriteria1,53%0,61%0,38%
Huurlingen0,47%0,44%0,17%
Kernwapens0,47%0,20%0,11%
Biologische en chemische wapens0,00%0,00%0,00%
Klein kaliber wapens0,00%0,00%0,00%
Kansspelen0,01%0,14%0,00%
Tabak0,02%0,00%0,16%
Pornografie0,00%0,00%0,00%
Verarmd uranium0,30%0,00%0,00%
Antipersoonsmijnen0,00%0,00%0,00%
Clusterwapens0,00%0,00%0,00%
Olie & gas noordpool0,00%0,00%0,00%
Winning thermische kolen0,55%0,03%0,05%
Oliezanden0,02%0,00%0,00%
Witte fosfor0,00%0,00%0,02%
Internationale normen0,00%0,00%0,01%
Geen contact0,03%0,00%0,00%
Uitsluitingen landen

Vastrentend - schulden opkomende markten (EMD)
Screening landen0,06%
Belarus0,00%
Centraal-Afrikaanse Republiek0,00%
Iran0,00%
Libië0,00%
Myanmar0,00%
Noord-Korea0,00%
Rusland*0,05%
Somalië0,00%
Zuid-Soedan0,00%
Soedan0,00%
Syrië0,00%
Venezuela0,01%
Zimbabwe0,00%

Mogelijk gemaakt door Sustainalytics, 2022.

*De landenpositie Rusland betreft niet openbaar gemaakte termijncontracten die niet verkocht kunnen worden.

Een leven lang leren

Onze mensen hebben in 2022 trainingen gevolgd waardoor we meer inzicht kregen in de uitdagingen die met belangrijke thema’s samenhangen, zodat we ook beter in de oplossingen kunnen investeren:

  • Klimaat: vrijwel alle medewerkers namen deel aan de klimaattraining die in samenwerking met moedermaatschappij COFRA is ontwikkeld. 

  • Mensenrechten: in het kader van onze inzet voor de mensenrechten hebben we diverse gerichte workshops georganiseerd met SHIFT, toonaangevend expert op het gebied van de mensenrechten. De cursisten kwamen uit alle lagen bij Anthos, onder andere investments, management, data & technology, client advisory & solutions, facilities bedrijf, als ook de Board.

Beoordeling Principes voor Verantwoord Beleggen van de Verenigde Naties (PRI)

De PRI vormen een belangrijke laag externe validering voor verantwoorde beleggers. Anthos heeft de principes in 2019 ondertekend. Helaas is de PRI-rapportage in 2022 vertraagd door een aantal verbeteringen in de beoordeling. Hoewel deze vertraging van de rapportage niet optimaal is, blijven we gebruikmaken van de PRI als een belangrijk sturingsinstrument voor ons eigen ESG- uitvoeringskader. 


We kijken uit naar de volgende beoordeling in 2023. We gebruiken die beoordeling om eventuele lacunes in ons huidige proces op het spoor te komen en om onze activiteiten op het gebied van verantwoord beleggen verder te verbeteren.

Volgende pagina

Dieper en verder gaan