Steven van de Wall

Managing Director Private Equity

Yorick Groen

Managing Director Private Equity

Hoe past de strategie bij de waarden van Anthos?

Het team heeft vanaf het begin altijd belegd in managers die voor een onderneming een duurzaam groeitraject op de lange termijn voor ogen hebben. We vermijden bijzondere financiële constructies en zwaar met leningen belaste bedrijven en beleggen in managers waarvan de teams de mouwen opstropen en betrokken zijn bij het dagelijkse management van de bedrijven in de portefeuille. De bezem door een bedrijf halen gebeurt doordacht en het streven is altijd de groei van de bewuste partij op de lange termijn. Dat kan langer duren dan die 'quick flip' waar ze het in de media altijd over hebben. We zijn echter van mening dat de voordelen juist onder lastige marktomstandigheden zichtbaar worden: hét moment dat veerkrachtige spelers met doordachte strategieën en gespecialiseerde teams die bedrijven met succes door de uitdagingen heen kunnen loodsen. Uit de manier waarop de strategie zich staande heeft gehouden gedurende de coronacrisis en de inflatie- en energiecrisis van 2022, blijkt dat deze goed past bij de slimme belegger.


We leggen de nadruk op de relatie met onze managers. Herinvesteren doen we bij managers die succes boeken. En op hun beurt vertrouwen zij dat we ons inzetten voor langdurige partnerships als ze sterke resultaten realiseren. Met andere woorden, we investeren in private equity-fondsen en -managers waar fatsoen, waarden en vertrouwen bedrijven opleveren die bij herhaling goed presteren. De managers waarin we investeren zijn vaak eigenaar of hebben een meerderheidsbelang. In die hoedanigheid zijn ze direct verantwoordelijk voor de strategische besluiten die er worden genomen. Eigenaar zijn van een bedrijf dat de overgang maakt van gefragmenteerd zijn en/of door de oprichter worden geleid naar een grote onderneming met fatsoenlijk beleid en degelijke processen vormt een belangrijk aspect van de waardecreatie die we aan onze portefeuille willen toevoegen. Indirect past dit natuurlijk helemaal bij onze waarden ‘goed ondernemerschap’ en ‘menselijke waardigheid’.


Op duurzaamheidsgebied blijkt uit de beschikbare cijfers dat de meetbare impact in ons beleggingsuniversum nog in de kinderschoenen staat. Die cijfers verbeteren echter genoeg om meer zicht te krijgen op meer en minder veelbelovende fondsen. We kijken ernaar uit om deze zoektocht in 2023 voort te zetten.


Wat waren de grootste uitdagingen voor verantwoord beleggen in 2022? 

We beleggen wereldwijd. Veel fondsen zijn buiten de EU en vallen daarom niet onder de SFDR. Dat betekende in 2022 dat veel bedrijven het moeilijk vonden om met de vereiste gegevens voor de dag te komen, ook omdat ze in een heel pril stadium in de portefeuille worden opgenomen. Vaak staat de oprichter nog aan het hoofd, is het bedrijf nog maar een paar jaar oud en/of is er nog maar een handjevol medewerkers. Hierdoor lijkt er een tweedeling te ontstaan tussen grote private equity-firma’s met een groot team dat zich bezighoudt met investor relations en rapportages over verantwoord beleggen enerzijds, en anderzijds kleinere bedrijfjes die vanwege de aard van hun strategie en omvang de voortdurend veranderende normen niet kunnen bijbenen. We zijn bang dat deze situatie kan leiden tot een groep die de middelen heeft om aan de vereisten te voldoen en een groep die over het hoofd wordt gezien, zelfs al zijn sommige bedrijven in die laatste groep echt duurzaam. 

Investeren in managers die relatief jonge bedrijven steunen, vormt een belangrijk onderdeel van onze strategie. Vaak staat de oprichter nog aan het roer. Of het bedrijf is lokaal succesvol en wil internationaal uitbreiden. Onze investeringen komen net op het moment dat de volwassenheid wordt bereikt. Die transformatie gaat veelal gepaard met het ontwikkelen van processen, het veranderen van de leiding en ervoor zorgen dat het bedrijf aan de laatste normen voldoet. Normen die niet alleen door de klant worden verwacht maar ook door een eventuele toekomstige koper. Zo’n investering in managers en fondsen die met jonge en minder volgroeide bedrijven werken, betekent vaak ook een kloof in de beschikbaarheid van gegevens met betrekking tot verantwoord beleggen. Dat kan ook inhouden dat een bedrijf het niet goed doet op het moment van de instap, maar dat het tijdens de periode dat wij eigenaar zijn een transformatie kan ondergaan. We vinden dat prettig: dat we de mogelijkheid hebben om verbetering te bewerkstelligen in plaats van alleen maar bedrijven te kopen die op het moment van de acquisitie al ‘best in class’ zijn.


Waar liggen de kansen voor verantwoord beleggen voor de portefeuille?

We hebben in 2022 stappen gezet om de strategie toekomstbestending te maken. In het kader daarvan richten we ons in de toekomst op vijf nieuwe duurzame thema’s: energietransitie, onderwijs, gezondheid, technologie en mobiliteit. Dat betekent in de praktijk dat we in fondsen en managers stappen die onze overtuiging delen dat deze macrotrends de toekomstige groei gaan bepalen. Zo hebben we in 2022 geïnvesteerd in fondsen als Ambienta (artikel 9 onder de SFDR), Synova en Mentha.


Ambienta investeert in bedrijven die diensten of producten verzorgen die efficiënter gebruikmaken van hulpmiddelen. 


Synova heeft gezondheidszorg en onderwijs als sterk zwaartepunt. Tot de eerdere investeringen behoorde onder andere Charnwood Molecular, dat zich specialiseert in het ontdekken van geneesmiddelen. Ook een voorbeeld is AllClear Insurance. Deze verzekeraar verzorgt reisverzekeringen voor mensen met een bestaande medische aandoening. Deze groep wordt onvoldoende bediend.


De Nederlandse private equity-firma Mentha neemt bedrijven over die zich op mensenrechten en duurzaamheid richten. Voorbeeld van een gedane investering is Paradigma, een groep ondernemingen voor duurzame inzetbaarheid van mensen door middel van arbo- en psychologisch ingrijpen, vitaliteitsscans en reïntegratiediensten. Ook een belang van Mentha is HB. Dat verzorgt verpakkingsdiensten voor de voedingsmiddelensector, met de focus op slimme oplossingen die kosten, kilometers, energie en gemaakte fouten moeten verminderen.


Licht toe hoe de ESG- en IMP-beoordelingen zijn veranderd ten opzichte van vorig jaar

Met het oog op onze strategie (focus op de onderkant/het midden van de markt) was onze verwachting dat we de genoemde gegevensproblematiek eveneens in de ESG- en IMP-beoordelingen zouden tegenkomen. Niettemin was ons streven om in 2022 alle fondsen in onze portefeuille te beoordelen. De uitkomsten vielen ons mee: op veel aspecten presteerden de managers fatsoenlijk. Daar waar ze achterblijven, heeft dat doorgaans te maken met de al eerder genoemde uitdagingen, dan wel met het gebrek aan gegevens of de mankracht om op bepaalde aspecten te kunnen scoren. 


Uit de vergelijking van de ESG-beoordelingen voor 2021 met die voor 2022 stellen we vast dat de categorie leiders groeide van 3,8% naar 11,9%, dat professionals omhooggingen van 26,9% naar 54,6%, dat de achterblijvers licht stegen van 5,6% naar 6,8%, en dat de fondsen die we vorig jaar niet konden scoren drastisch zijn gedaald, van 39,5% naar 4,3%.


Bij de vergelijking van de IMP-beoordelingen zien we dat het aantal fondsen dat (mogelijk) schade veroorzaakt daalde van 48,1% naar 36%, dat de fondsen die schade voorkomen stegen van 37,9% naar 57,3%, dat de fondsen die positief aan de maatschappij bijdragen in aantal groeiden van geen naar 3,9%, en dat fondsen die aan oplossingen bijdragen min of meer op hetzelfde niveau bleven: van 0,9% naar 1,1%.

ESG- en IMP-beoordelingen


O

ESG-beoordeling

Leader

11,94%

Professional

54,59%

Novice

22,42%

Laggard

6,78%

Not rated

4,27%


O

IMP-beoordeling

Contribute to solutions

1,12%

Benifit stakeholders

3,91%

Act to avoid harm

57,31%

May/Does cause harm

36,11%

Not scored

1,55%

Volgende pagina

Multi-asset impact