Boudewijn de Haan

Managing Director Equities

Lennart Frijns

Managing Director Equities

Van de aandelenportefeuille is 82% belegd in fondsen die schade aan milieu en maatschappij (willen) voorkomen. Verder is 19% van de aandelenportefeuille belegd in fondsen die positief bijdragen aan de maatschappij, dan wel bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke en milieuproblemen (de resterende niet-geëvalueerde 2% is toegerekend aan een ETF; dit valt buiten het bereik van deze rapportage). Zie ook figuur 10.

Dieper op de details ingaan

Eén fonds dat actief bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering is een wereldwijd geconcentreerd aandelenfonds. Dat fonds streeft de afbouw van CO2 na door zich te richten op bedrijven met sterk groeipotentieel, duurzaam rendement en een voorsprong op de concurrentie. Een voorbeeldbelegging is Novozymes. Dit bedrijf vervaardigt enzymen voor diverse toepassingen die emissies moeten verlagen, de efficiëntie van energie moeten verhogen en hogere opbrengsten moeten opleveren. Een ander voorbeeld is Schneider Electric, dat gespecialiseerd is in oplossingen voor een koolstofarm, elektrisch, gedigitaliseerd en decentraal stroomnet. In 2022 waren de ondernemingen in de portefeuille goed voor een CO2-reductie van naar schatting 1,5 miljard ton in totaal (op basis van gegevens boekjaar 2021). Dat staat gelijk aan het verwijderen van de CO2-uitstoot van circa 15 miljoen volgeladen vrachtschepen uit de atmosfeer in één jaar.


Een ander fonds waarin we beleggen draagt positief bij aan de maatschappij met de (toepassing van) strenge ESG-criteria. Dat leidt tot een aanzienlijk lagere CO2-emissieintensiteit voor de portefeuille in vergelijking met het beleggingsuniversum dat als referentiekader fungeert. Zo hanteert het fonds een voortvarend CO2-uitsluitingsbeleid en filterproces, die prima passen bij ons eigen uitsluitingsbeleid. Bedrijven in de portefeuille zijn onder andere Amerikaanse ‘big tech’-spelers die in het klimaatactieplan als leiders worden beschouwd (Microsoft, Visa) en Europese ondernemingen als SAP, die zich daarnaast ook richten op het verminderen van de CO2-uitstoot. We hebben ons in 2023 gebogen over de vraag of onze oorspronkelijke evaluatie van het duurzaamheidsprofiel van dit fonds te behoudend is geweest. Samen met ons VB-team en de manager hebben we aan de hand van een gespecialiseerd platform geëvalueerd in welke mate de onderliggende belangen op de SDG’s zijn afgestemd. Er is daarnaast gekeken naar de potentiële negatieve impact van de onderliggende beleggingen. Dat hebben we gedaan op basis van gegevens van derden, zoals ‘bekende controverses’ en PAI-verklaringen (PAI staat voor ‘principal adverse impact), die een onderdeel vormen van de SFDR-rapportage.


Onze conclusie was dat dit fonds het aanmerkelijk beter doet dan de benchmark, mede dankzij de strenge selectiecriteria.


Ons commitment: fondsmanagers ondersteunen waarvan de resultaatontwikkeling overeenkomt met onze ambitie om sterke financiële en impactresultaten te behalen. Waarbij we natuurlijk de noodzaak erkennen van een goede risicobalans en de belangen van onze cliënten beschermen. Dus voeren we bij de selectie van ieder fonds een grondige evaluatie uit van de financiële en duurzaamheidsprestaties en monitoren we deze ook na de toevoeging aan onze portefeuille. Hoewel we ernaar streven impactfondsen te steunen, kunnen we onze focus bijstellen en zo door diverse marktomstandigheden heen laveren. Op de lange termijn kunnen deze fondsen het volgens ons goed doen, in lijn met de transitie naar een duurzamere economie.

Vorderingen klimaatstrategie

In het kader van onze klimaatstrategie hebben we de CO2-intensiteit van de aandelenportefeuillebeleggingen van onze cliënten verminderd met circa 13 ton uitstoot broeikasgassen voor elke € miljoen die er is belegd (vergelijkingsbasis: 2019). Die vermindering draagt positief bij aan onze CO2-voetafdruk en past bij ons commitment om in 2040 voor al onze beleggingen en investeringen netto-nul te hebben bereikt24.


De meerderheid van de fondsen in onze portefeuille streeft naar superieur, voor risico gecorrigeerd rendement. Tegelijkertijd voorkomen deze fondsen schade door ESG-factoren in de beleggingsbeslissingen mee te nemen, een krachtig uitsluitingsbeleid te voeren en steeds vaker ook netto-nul doelstellingen te formuleren (figuur 10). Zo hebben we recent een Japans aandelenfonds toegevoegd dat belegt in bedrijven die kapitaal en immateriële activa optimaal inzetten voor maximale kostenefficiëntie en winstpotentieel. Bedrijven in de portefeuille zijn onder andere Canon, Sanrio en Orix.

Aan de hand van onze zelfontwikkelde VB-scorekaart evalueren en bewaken we de integratie van ESG bij al onze fondsmanagers (figuur 9). We kunnen melden dat 93% van onze aandelenportefeuille bestaat uit leiders in ESG-integratie en duurzaam risicobeheer. Meer in het bijzonder hanteert 60% van de onderliggende fondsen een toonaangevende klimaataanpak, heeft 82% een netto-nul ambitie voor 2050 of eerder en sluit 48% fossiele brandstoffen uit25.

ESG- en IMP-beoordeling


O

ESG-beoordeling

Leader

92.7%

Professional

5.7%

Novice

0%

Laggard

0%

Not Reviewed

1.6%

Figuur 9: ESG-beoordeling


O

IMP-beoordeling

Act to avoid harm

81.8%

Benefits stakeholders

9.4%

Contributes to solutions

7.3%

May/does cause harm

0%

Not Reviewed

1.5%

Figuur 10: IMP-beoordeling

Total carbon emissions (Scope 1 + 2)

tCO₂e­

Economic intensity

tCO₂e/€m invested­

Benchmark

Anthos equity

Figuur 11: Anthos equity carbon emissions vs benchmark Carbon metrics ©2023 MSCI ESG Research LLC. Reproduced by permission. Benchmark: MSCI World ACWI Reflects reported and estimated emissions. For details about methodologies (see Our commitment to Climate and Human Rights and appendix).

Bron: Anthos Fund & Asset Management. Per 31 december 2023. Zie Als Anthos voor definities en methoden. Betreft totaal beheerd vermogen van de beleggingscategorie.

24Zie voor nadere informatie over de CO2-uitstoot van onze aandelen en methoden het betreffende hoofdstuk en de bijbehorende bijlage.

25Nadere informatie is op verzoek beschikbaar.

Volgende pagina

Vastrentende waarden