John Linck

Managing Director Real Estate

Tjeerd Jansen

Managing Director Real Estate

Van de vastgoedportefeuille is 86% belegd in fondsen die maatschappelijke en milieuschade voorkomen. Daarnaast is 7% belegd in fondsen die positief bijdragen aan de maatschappij. Ook goed nieuws is dat de allocatie naar fondsen uit de categorie ‘veroorzaakt (mogelijk) schade’ is gedaald van 17% in 2022 naar 7% in 2023. Een duidelijk signaal van de rotatie uit beleggingen uit het verleden die niet meer passen bij onze ESG- en VB-benadering. Onze focus is nu om ervoor te zorgen dat bestaande fondsmanagers een sterke ESG-prestatie voortzetten, de risico’s beheersen, kansen voor verduurzaming optimaal benutten en de portefeuille toekomstbestendig maken. Zie ook figuur 16.


Door de hoge renteomgeving was 2023 wereldwijd een moeilijk jaar voor de vastgoedsector. We constateerden een tweedeling binnen het beleggingsuniversum: ESG-leiders gingen onverminderd door met de uitvoering van de ambitieuze strategie, mede dankzij sterke teams, hulpmiddelen en rapportages. Kleinere fondsmanagers met minder uitgekristalliseerde ESG-teams en -strategieën deden daarentegen bij de ESG-inspanningen een stap terug: de focus werd vernauwd tot de meest financieel materiële ESG-punten. Fijn is dat de vastgoedportefeuille van Anthos de sterke ESG-prestatie en de inzet voor continue verbetering heeft weten te handhaven. Op fondsén beleggingsniveau.

Financiële materialiteit ESG bepalend

Vastgoedbeheerders hebben in 2023 met nogal wat macro-economische tegenwind te maken gehad. De financiële materialiteit van ESG stond daarom hoog in het vaandel. Onze fondsmanagers integreren materiële ESG-kwesties in beleggingsanalyses en besluitvormingsprocessen. Dat wil zeggen: een formele beoordeling van de risico’s en -kansen in combinatie met integratie in de besluitvorming. ESG-factoren kunnen op diverse manieren de waarde aantasten, zoals wordt geïllustreerd in de onderstaande tabel.

ESG factorenVoorbeelden financiële impact
Extra kapitaalbestedingenUpgrade apparatuur voor betere energieprestaties
Hogere kostenHogere verzekeringspremies door grotere fysieke risicofactoren
Onzekerheid toekomstige inkomstenVerstoringen huurders en verhuur door extreme weersomstandigheden
VerouderingsrisicoGebouwen die niet aan de wettelijk voorgeschreven minimumnormen voor de energieprestaties voldoen

Figuur 17: voorbeelden ESG-factoren (UNPRI, aangepast voor Anthos)

Bij vastgoedbeleggingen bestaan financieel materiële ESG-kwesties onder meer uit energiebeheer, water- en afvalbeheer, de fysieke gevolgen van klimaatverandering, biodiversiteit en arbeidsomstandigheden in de hele keten. Door middel van onze ESG-beoordelingen en -engagementtrajecten in 2023 hebben we ervoor gezorgd dat deze punten door onze fondsmanagers zijn opgepakt. Anthos is een GRESB-belegger (voorheen Global Real Estate Sustainability Benchmark) en we maken bij onze ESG-integratieactiviteiten gebruik van de GRESB-portefeuillebeoordelings- en CO2-uitstootgegevens. Met deze instrumenten hebben we transparantere en vergelijkbaardere gegevens voorhanden voor al onze fondsen, aan de hand waarvan we kansen en risico’s in onze portefeuille kunnen opsporen.


De vastgoedportefeuilles van Anthos deden het beter dan de GRESB en het gemiddelde van de concurrentie in de GRESB-index. In die benchmark worden de prestaties beoordeeld op materiële ESG-componenten als corporate governance, beheer, uitstoot broeikasgassen, energie, water, afval, huurders en gemeenschap. Hoewel er voor alle portefeuilles een ‘Green Star’ in de wacht is gesleept (maatstaf voor een sterke absolute resultaatontwikkeling) liepen de GRESB-scores sterk uiteen, vooral voor wat betreft emissie-intensiteit.


Voor fondsen die op een bepaald ESG-punt bijzonder goed scoorden, hebben we contact gezocht ten bate van een benchmark voor best practice. Weer andere fondsen kregen te maken met actieve monitoring en engagement als ze op materiële punten achterbleven (om samen een routekaart te ontwikkelen richting een betere prestatie). Op die manier wordt zeker gesteld dat de portefeuille een sterke ESG-ontwikkeling handhaaft. Een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de verwachtingen van de markten, toezichthouders en stakeholders en die de portefeuille toekomstbestendig maakt voor wat betreft klimaattransitierisico’s en gestrande activa.

Van toezegging naar actie

In 2023 zagen we onze fondsmanagers de beweging maken van het formuleren van toezeggingen en doelen naar het uitvoeren van ESG-initiatieven. Datzelfde fenomeen zien we terug in de geboekte vorderingen ten opzichte van de gestelde doelen op het niveau van de fondsen en beleggingen, alsook in de verbeterde transparantie over ESG-gegevens. ESG-initiatieven ontwikkelen zich van eenmalige trajecten naar structurele duurzame ontwikkelingspraktijken, waarin er in de hele beleggingscyclus en het vermogensbeheer steeds meer rekening wordt gehouden met duurzame ontwikkelingsprincipes. Verduurzaming wordt ‘business as usual’.


Door de systematische invoering van initiatieven op het gebied van emissies en natuurlijke hulpbronnen hebben fondsmanagers het percentage energieverbruik uit duurzame bronnen verhoogd. Als gevolg daarvan is de uitstoot broeikasgassen verminderd, het waterverbruik afgenomen en de hoeveelheid afval dat op de stort terechtkomt teruggedrongen. Zo loopt er bij een van onze Europese fondsmanagers logistiek een koolstofarm pilotproject. De bouw is gestart in oktober 2023. Doel van het project is om door het samenbrengen van diverse koolstofarmere materialen en duurzame ontwerpkenmerken de uitstoot te verminderen. Vorderingen op ESG-gebied in de hele portefeuille zijn geboekt bij het tegengaan van en aanpassen aan klimaatverandering, de transitie naar een circulaire economie, alsook bij arbeidsrechten en ketentransparantie.

Een voorbeeld van een fonds in de portefeuille dat positief bijdraagt aan de maatschappij is een Nederlands woningen-fonds dat conform VB-beginselen investeert in kwalitatief hoogwaardige, betaalbare en duurzame woningen. Het fonds heeft een GRESB-score van 5 sterren en heeft gedetailleerde en specifieke klimaat-KPI’s geformuleerd aan de hand waarvan de vorderingen ten opzichte van de doelstellingen voor de energie-efficiëntie en de uitstoot worden gemeten. Dat fonds meldt tevens de verwachte kapitaalinvesteringen voor ESG-verbeteringen op transparante en commerciële wijze. Het maakt zich verder sterk voor maatschappelijke en milieukenmerken en wordt geclassificeerd als een SFDR artikel 8-fonds. Vier van de SDG’s van de Verenigde Naties worden door het fonds gesteund: betaalbare en schone energie, waardig werk en economische groei, duurzame steden en gemeenschappen, en klimaatactie.

Focus op klimaat: risico en kans

Vastgoed (direct en indirect) is goed voor circa 40% van alle uitstoot van broeikasgassen wereldwijd (UNEP FI, 2022). De netto-nul ambitie vergt dan ook ingrijpende veranderingen van de sector en brengt uiteenlopende transitierisico’s met zich mee, onder andere dat niet-duurzame gebouwen minder interessant worden in de markt, meer wet- en regelgeving en informatievereisten, eisen die in de toekomst aan de energieverbruiksintensiteit worden gesteld, moderniseringseisen aan gebouwen, evenals kansen om in te spelen op het toekomstbestendig maken van activa, en aanvullende oplossingen aan cliënten op het gebied van duurzame energie en energie-efficiëntie. We onderkennen dat de kasstromen uit vastgoed evenals de toekomstige waarde van de activa zelf worden bedreigd door klimaatrisico (fysieke en transitierisico’s). Klimaatverandering is dan ook een van de meest materiële risico’s (en kansen) in de portefeuille. En dus is het van belang om klimaataangelegenheden in de beleggingsbesluitvorming te integreren, willen we duurzaam rendement op de lange termijn kunnen bieden. Het voornemen is om in 2024 de focus verder te leggen op dat meest materiële risico (en die meest materiële kans), namelijk klimaatverandering en CO2-afbouw. Voor al onze fondsen wordt een klimaatstrategie uitgerold, in combinatie met de nadruk op maatschappelijke waarde binnen de gemeenschappen waarin we investeren (plus de daarmee samenhangende ketens).

ESG- en IMP-beoordeling


O

ESG-beoordeling

Leader

57.0%

Professional

37.0%

Novice

6.0%

Laggard

0%

Not Reviewed

0%

Figuur 15: ESG-beoordeling


O

IMP-beoordeling

Acts to avoid harm

86%

Benefits stakeholders

7.0%

Contributes to solutions

0%

May/Does cause harm

7.0%

Not Reviewed

0%

Figuur 16: IMP-beoordeling


O

86

100

GRESB score

Green star

GRESB average

80

Benchmark average

81


O

Management score

GRESB average

28

Benchmark average

28

30

30


O

Performance score

GRESB average

52

Peer Average

52

56

70

ESG Breakdown


O

49

62

Environmental

GRESB average

45

Benchmark average

45


O

18

18

Social

GRESB average

17

Benchmark average

17

​​​​​​​

O

20

20

Governance

GRESB average

18

Benchmark average

18

Volgende pagina

Absolute returnstrategieën