Mensen-
rechten

In de kern van ons ethos ligt een diep commitment aan een van onze waarden: de menselijke waardigheid. We worden daarbij geïnspireerd door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UDHR), die stelt dat alle mensen vrij en gelijk in waardigheid en rechten worden geboren.

Lees meer

Onze inzet voor de mensenrechten

Anthos heeft in 2023 een mensenrechtenbeleid opgesteld en gepubliceerd (zie onze website). In dit beleid gaan we in op de mensenrechten waarop Anthos mogelijk invloed heeft, als werkgever, inkoper en belegger. Deze laatste rol is het relevantst gezien de omvang van de activiteiten. Bij Anthos hechten we eraan om de mensenrechten te respecteren bij alle bedrijfsactiviteiten, in de toeleveringsketen en bij de beleggingen. We delen onze kernwaarden met onze moedermaatschappij, COFRA, zoals onze niet-aflatende inzet voor de menselijke waardigheid. In ons personeelshandboek benadrukken we dat we een respectvolle en inclusieve werkplek willen creëren waar iedereen gedijt. Zo heeft Anthos een aantal jaren geleden een klokkenluidersbeleid ingevoerd. In 2023 hebben we het beleid aangescherpt om de laatste wettelijke vereisten te weerspiegelen. Daarnaast hebben we in 2023 een nieuw beleid ontwikkeld voor diversiteit, gelijkheid en inclusie in lijn met onze waarde menselijke waardigheid. En we hebben een actieve ondernemingsraad waarmee we ervoor zorgen dat medewerkers voldoende vertegenwoordigd zijn.

Mensenrechten in onze activiteiten verankeren

Eindverantwoordelijkheid voor de uitvoering van het Beleid verantwoord beleggen van Anthos, waaronder mensenrechtenkwesties, ligt bij onze Board of Directors. Het dagelijks beheer en de coördinatie worden uitgevoerd door de afdelingen Beleggingen, Human Resources, en Operations. Zij zien toe op de brede integratie van de principes van mensenrechten in alle facetten van onze bedrijfsvoering. Het VB-team rapporteert and het hoofd van de afdeling Beleggen en werkt samen met alle afdelingen om ondersteuning te bieden bij de verdere uitvoering van het beleid.


Anthos voert strenge anti-witwas en know-your-customer (KYC) screening uit voor zakelijke relaties, waaronder onderzoek naar negatieve publiciteit (adverse media check) dat mogelijk duidt op betrokkenheid bij schendingen van mensenrechten. En bij onze due diligence voor potentiële beleggingen stellen we vragen over mensenrechten. Verder zien we toe op het handelen van onze externe managers en rapporteren we over uitsluiting van bedrijven die het Global Compact schenden nadat engagement op niets is uitgelopen.

Mensenrechten bij beleggingen
​​​​​​​– vaststellen van de salient issues

Grote internationale portefeuilles kunnen blootstaan aan mogelijke of daadwerkelijke mensenrechtenrisico’s. Daarom is het zo belangrijk dat we de meest prangende mensenrechtenrisico’s, de zogeheten salient issues, vaststellen en prioriteiten stellen. De focus hierbij is op de risico’s voor mens en milieu en niet zozeer op de risico’s voor de onderneming, wat bij beleggen doorgaans wordt verstaan onder materiële risico’s. Bovendien is due diligence in het geval van mensenrechten een doorlopende, proactieve, reactieve en procesmatige activiteit. Ook dit wijkt enigszins af van wat beleggers meestal verstaan onder due diligence, namelijk een eenmalig proces voordat er wordt belegd. We zijn begonnen ons proces te verbeteren, waarbij we rekening houden met deze verschillen en gebruik maken van de relevante richtlijnen.


De UNGP’s dienen als leidraad bij het vaststellen van mensenrechtenkwesties die een zeer negatieve impact hebben, zeer waarschijnlijk zijn, en bovendien onherstelbaar – de salient issues. En de OESO-richtlijnen32 bieden een benadering in zes stappen voor due diligence en processen in het kader van de mensenrechten. Als fund-of-fund belegger bekijkt Anthos of de managers met wie we beleggen rekening houden met hun (potentiële) negatieve impact aan de hand van de UNGP’s of andere richtlijnen, en of ze due diligence inzake mensenrechten opnemen in hun beleggingsproces. Dit maakt deel uit van onze due diligence voorafgaand aan het besluit te beleggen, maar ook van ons engagement als we eenmaal eigenaar zijn.


In 2022 zijn we een samenwerking aangegaan met Shift, het toonaangevende expertisecentrum op het gebied van de UN Guiding Principles on Business and Human Rights, om met onze collega’s trainingen te ontwikkelen. Doel hiervan was om de betekenis van mensenrechten in de beleggingscontext beter te begrijpen en om stappen te zetten om onze belofte tot bevordering van de mensenrechten na te komen. Op basis hiervan hebben we een routekaart ontwikkeld die is afgestemd op de OESOrichtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen voor multinationals en institutionele beleggers.


In 2023 hebben we dit werk voortgezet. We hebben de hulp ingeroepen van consultants PwC voor het ontwikkelen van een salience-analyse waarmee we inzicht kregen in de kwesties die voor Anthos het belangrijkst zijn. Met de resultaten van deze analyse konden we ons eerste Beleid mensenrechten opstellen. Dit end-to-end project heeft een heel jaar in beslag genomen: we hebben veel gesprekken gevoerd met onderliggende fondsmanagers die we beschouwen als leiders op het gebied van mensenrechten, onderzoek verricht naar relevante richtlijnen, en een salience workshop van twee dagen ontwikkeld voor de afdeling Beleggen. Tijdens deze workshop zijn voor elke beleggingscategorie (beursgenoteerde aandelen, vastrentende waarden, particulier vastgoed, private equity, multi-asset impact, en absolute return-strategieën) de salient issues onderzocht.

Anthos routekaart voor verantwoord beleggen

Figuur 40: Anthos routekaart voor verantwoord beleggen, en de richtlijnen van de OESO.

Bron: Anthos Fund & Asset Management en OESO, 2023.

Richtlijnen van de OESO


Samen met de externe experts hebben de portefeuillemanagers van Anthos gewerkt aan het prioriteren en verfijnen van de aanpak om afwegingen over mensenrechten te integreren in onze beleggingsactiviteiten. De uitkomsten van de workshop over salience, samen met een top-down focus op de drie waarden van onze organisatie, dienden als input for het mensenrechtenbeleid van Anthos. Daarnaast is rekening gehouden met de daaraan verbonden uitdagingen van klimaatverandering en ongelijkheid.


We hopen met dit verslag te hebben aangetoond dat Anthos ernaar streeft om te begrijpen waar we in onze waardeketen de meeste invloed kunnen hebben: als onderneming, door onze fund-of-funds beleggingsportefeuilles, en door de inzichten die we hebben verkregen door binnen onze portefeuilles te kijken naar de onderliggende bedrijven/beleggingen/emittenten. Vanuit onze positie als fund-of-funds belegger zagen we dat het vaststellen van onze salient issues per sector en land weliswaar meer inzicht verschaft in onze blootstelling aan deze risico’s, maar dat we vooral binnen onze beleggingsportefeuilles impact kunnen hebben: we moeten ons in eerste instantie richten op selectie en engagement met onze externe managers, uitgaande van een grondige due diligence inzake mensenrechten en effectieve monitoring. Ondertussen zullen we onze inzichten in de salient issues binnen elke beleggingsportefeuille verder ontwikkelen om te bepalen welke onderwerpen we moeten behandelen als we specifieke onderliggende managers monitoren en met hen in gesprek gaan.

Our process to identify Anthos’ salient human rights issues included setting a long and short list, and voting per asset class

Om voor elke beleggingscategorie een salience-analyse te maken, hebben we gekeken naar de analyse van de blootstelling (locatie en sector) en vervolgens de relevante rechten en kwetsbare groepen vastgesteld. Daarvoor hebben we de richtlijnen gehanteerd van de Principes voor Verantwoord Beleggen (PRI) inzake mensenrechten, en die van de Investor Alliance for Human Rights.


Tijdens onze workshops bogen we ons over een shortlist van 15 mensenrechten, die we hadden geselecteerd uit een langere lijst rechten. Ook hebben we de betrokkenheid beoordeeld van Anthos als fund-of-funds belegger en als indirecte belegger die niet, of niet rechtstreeks gerelateerd is aan het merendeel van de gevallen waaraan we zijn blootgesteld.

A short recap: how close / far is Anthos away from negative human rights impacts as an investor?

The long list: Here is a comprehensive list of all the human rights issues most relevant to our investment portfolios and underlying assets

Als we rekening houden met de blootstelling aan sectoren en regio’s kunnen we komen tot een lijst onderwerpen voor de huidige portefeuille en de onderliggende beleggingen. Zo zagen we dat vrijheid van vereniging en een leefbaar loon salient waren voor portefeuilles met beursgenoteerde aandelen en vastrentende waarden, en dat het recht op eigendom, gezondheid, veiligheid op het werk en gegevensbescherming belangrijk waren voor reële activa, en gegevensbescherming en non-discriminatie voor private equity. Onze conclusie was dat dit waardevolle inzichten zijn.


Met deze inzichten en de top-down waarden kwamen we tot onze drie salient issues op organisatieniveau:

1

Rechtvaardige transitie en aanpassing

Rechtvaardige transitie en aanpassing. Dit betekent overgaan op ecologisch duurzame economieën die voor iedereen eerlijk en inclusief zijn doordat ze kansen op waardig werk scheppen, ongelijkheid verminderen, en niemand achterlaten, waaronder arbeiders, gemeenschappen, inheemse bevolkingen, mensen met een beperking, en het kleinbedrijf. Dit raakt aan verschillende mensenrechten, zoals vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen, en past in onze inspanningen om netto-nul te bereiken en de economie koolstofvrij te maken.


Gerelateerd beleid en richtlijnen

De belangrijkste zijn onder andere: het Beleid verantwoord beleggen – netto-nul in 2040, waarbij rekening wordt gehouden met de mensenrechten, schade voorkomen, en het uitsluitingsbeleid. We hebben elk jaar een verantwoord beleggingsplan en proberen systematisch en doorlopend te verbeteren en deze onderwerpen in het beleggingsproces op te nemen. De beleggingsteams hebben KPI’s voor de jaarlijkse realisatie van het verantwoord beleggingsplan.

2

Leefbaar loon

Een leefbaar loon bieden, is een essentieel aspect van waardig werk. Dit zorgt ervoor dat alle arbeiders en hun gezinnen een waardig leven kunnen leiden. Het is een complexe zaak waarbij in de hele toeleveringsketen een rol is weggelegd voor zowel overheden als het bedrijfsleven. Ook moeten er nog stappen worden gezet op het gebied van definities en monitoren. We zien dat er hard aan deze uiterst belangrijke kwesties wordt gewerkt met het oog op het versneld realiseren van de SDG’s, en we zullen ons inzetten om de bewustwording te vergroten over dit belangrijke ‘enabling right’. Het is tenslotte een recht dat invloed kan hebben op andere fundamentele mensenrechten, waaronder de rechten van kinderen en gendergelijkheid.


Gerelateerd beleid en richtlijnen

We kijken naar relevante samenwerking over dit onderwerp, ook om deze vragen in de toekomst aan onze managers voor te leggen.

3

Diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI)

Als onderdeel van goed ondernemingsbestuur en maatschappelijke thema’s maakt al deel uit van onze beoordelingen in het kader van verantwoord beleggen. We geloven namelijk dat dit tot verbeteringen kan leiden in het maatschappelijk en menselijk kapitaal van de organisaties waarmee wij samenwerken en in de onderliggende ondernemingen in onze portefeuilles.


Gerelateerd beleid en richtlijnen

We hebben in onze bedrijfsvoering in 2023 een diversiteitsbeleid ingevoerd. En bij onze beleggingen hebben we in onze VB-scorekaart vragen opgenomen over diversiteit, gelijkheid en inclusie om daarmee onze managers te beoordelen.


Op verzoek van sommige cliënten kijken we ook naar hoeveel managers de OESO-richtlijnen hanteren.

32De OECD Guidelines for Multinational Enterprises on Responsible Business Conduct (OECD Guidelines) zijn de meest uitgebreide internationale standaarden voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze OESO-richtlijnen geven weer wat overheden van bedrijven verwachten als het gaat om verantwoord handelen. Ze hebben betrekking op alle belangrijke aspecten van verantwoord ondernemen, zoals mensenrechten, arbeidsrechten, milieu, omkoping, consumentenbelangen, maar ook informatievoorziening, wetenschap en technologie, mededinging en belastingen.

Volgende pagina

Bijlage