Beoordeling Principes voor Verantwoord Beleggen van de VN

Het is onze ambitie om leidend te zijn in verantwoord beleggen. Dit kan ons helpen om de verandering aan te jagen die we in de financiële sector willen zien. Een leider moet onder andere een best-in-class aanpak hanteren om de Principes voor Verantwoord Beleggen (VB) te implementeren. De PRI-beoordeling is hiervoor misschien wel de meest geloofwaardige methode omdat het activiteiten in het kader van verantwoord beleggen in de hele financiële sector beoordeelt. Daarom hechten wij aan de accreditatie van deze methode wanneer we onze ambitie om een leider te zijn onder de loep nemen.


We zijn heel blij dat Anthos in de PRI-beoordeling voor de periode 2022-2023 in alle beleggingscategorieën vier sterren heeft kregen. Dit is een belangrijke verbetering ten opzichte van de pilot in 2021. In de module Beleid, Governance en Strategie steeg onze score naar 83, en in de module Vastrentende waarden en Hedgefondsen naar 76. In de module Beursgenoteerde aandelen handhaafden we onze hoge scores ondanks wijzigingen in de beoordelingscriteria.


We hebben mooie prestaties neergezet, waaronder onze klimaataanpak en TCFD-rapportage. Ook hebben we richtlijnen voor klimaatverandering en mensenrechten opgenomen in onze beleggingsprocessen. Met onze VB-scorekaart kunnen we nu de ESG-activiteiten van onze externe managers effectiever beoordelen en monitoren. We zijn dankzij verschillende initiatieven intensiever in gesprek met andere beleggers over ESG-kwesties. Hierdoor hebben we onze invloed op onderwerpen zoals klimaatverandering, diversiteit en mensenrechten vergroot.


Vooruitkijkend, zien we dat we onze processen verder ontwikkelen en altijd naar verbetering streven wat betreft de integratie van verantwoord beleggen in onze portefeuilles.

De Principes voor Verantwoord Beleggen (PRI) van de Verenigde Naties heeft nu 5.372 ondertekenaars; 740 daarvan zijn vermogensbezitters, met samen een beheerd vermogen van naar schatting ruim US$ 120 biljoen.

Volgens de meest recente PRI-update, laatste kwartaal 2023.

 PRI-beoordeling Anthos

PRI-beoordeling Anthos
ModuleAnthos ScoreAnthos StarsMedian StarsMedian comparrison
Policy, Governance and Strategy83★★★★☆★★★☆☆
Indirect - Listed Equity - Passive66★★★★☆★★★☆☆
Indirect - Listed Equity - Active67★★★★☆★★★☆☆
Indirect - Fixed Income - Passive74★★★★☆★★★☆☆
Indirect - Fixed Income - Active76★★★★☆★★★☆☆
Indirect - Private Equity76★★★★☆★★★☆☆
Indirect - Real Estate76★★★★☆★★★☆☆
Indirect - Hedge Funds76★★★★☆★★☆☆☆
Confidence Building Measures80★★★★☆★★★★☆

=

meer weten?

De PRI-beoordeling evalueert de toepassing van de principes voor verantwoord beleggen door de ondertekenaars en de mate waarin ze milieu-, maatschappelijke en governance-factoren (ESG) integreren in hun beleggingsactiviteiten. De scoringsmethode rangschikt de scores voor verschillende modules op een schaal van 1 tot 5 sterren. Dit is een weerspiegeling van hun prestaties aan de hand van de kernindicatoren en criteria voor best practices.

Beleggingen selecteren die minder negatieve en meer positieve impact hebben op de wereld

De selectie van managers en fondsen is een belangrijk middel waarmee we bij Anthos invloed kunnen uitoefenen. We kunnen zo kiezen met wie we beleggen en hoe we dat doen. Onze VB-scorekaart is de belangrijkste tool die we gebruiken om de mate van ESG-integratie en impactintentie van fondsen en managers te beoordelen. Deze uitgebreide vragenlijst evalueert hoe managers ESG-risico’s en kansen in hun portefeuilles opnemen en wat de impactintentie van het fonds is. Daarnaast is onze VB-scorekaart een effectief engagement tool waarmee we actief kunnen samenwerken met managers om hun ESG-activiteiten te verbeteren.


In 2023 hebben we met de VB-scorekaart bijna 100% van de relevante fondsen beoordeeld, zoals vastgelegd in onze due diligence-memo’s alvorens te beleggen. We hebben ook het proces verbeterd om de volledige VB-scorekaart voor due diligence te gebruiken. We zijn jaarlijks in gesprek met alle relevante fondsen en volgen hun activiteiten om hun ESG-integratie en impact te versterken.

We hebben in 2023 belangrijke stappen gezet door de inzichten van de VB-scorekaart te integreren in een dashboard dat portefeuillemanagers en het VB-team kunnen gebruiken om de totale positie van de portefeuille in achterblijvers en leiders te monitoren, als ook het soortfondsen wat betreft hun potentiële impact. Figuur 6 toont de gemiddelde VB-score voor al het beheerd vermogen in scope. Fondsen die hun positie ten opzichte van duurzaamheid of verantwoord beleggen niet hebben geformaliseerd, die de impact van hun beleggingen niet bewaken en meten, die er niet over rapporteren en niet aan engagement doen, worden beschouwd als achterblijvers. Fondsen met een sterk beleid en vereisten ten aanzien van governance, die de duurzaamheidsrisico’s beoordelen als onderdeel van het beleggingsproces, en een aanpak hebben ontwikkeld voor rentmeesterschap en monitoring, worden beschouwd als professionals of leiders. Zoals uit de tabel blijkt, weerspiegelt de gemiddelde score een sterke mate van ESG-integratie, al bestaan er wel grote verschillen tussen de beleggingscategorieën. In het hoofdstuk over de beleggingsportefeuilles gaan we dieper in op de aparte beleggingscategorieën.

Gemiddelde VB-score voor alle onderliggende fondsmanagers in scope
ESG-Score

3,42

Beleidsscore

3,53

Score ESG-integratie

3,37

Score actief eigenaarschap

3,35

Score voor diversiteit, gelijkheid en inclusie

3,37

Score klimaatverandering

3,26

Figuur 6: Gemiddelde VB-score voor al het beheerd vermogen. Over de scores: 0,0–1,4 Achterblijver 1,5–2,4 – Nieuwkomer 2,5–3,4 – Professional 3,5–4 – Leader. Lees meer over de methodiek voor onze VB-scorekaart.

VB- en IMP-scores door de jaren heen

In figuur 7 en 8 geven we een samenvatting van de ontwikkelingen op het gebied van ESG en IMP in de afgelopen drie jaar. Zoals te zien is, laat de ESG-component een consistent sterk profiel zien van leiders en professionals, met in 2023 minder nieuwkomers dan in voorgaande jaren. Ondertussen zijn beleggingen in de categorie ‘niet van toepassing’ in 2023 licht toegenomen. Wat betreft IMP (impactintentie), zien we dat een duidelijke meerderheid van de beleggingen bij Anthos onder ‘Voorkomt schade’ (A) vallen. Een paar beleggingen vallen onder ‘Draagt positief bij aan de maatschappij’ (B) of onder ‘Draagt bij aan oplossingen’ (C) – niet alleen binnen de multi-asset impactportefeuilles, maar ook in andere portefeuilles die volgens SFDR 8 rapporteren. Er zijn een paar gevallen van ‘Veroorzaakt (mogelijk) schade’ (M/D), vooral binnen de absolute return-strategieën gezien de nuances bij die specifieke beleggingscategorie.

ESG

Figuur 7: ESG-scores voor het totaal beheerd vermogen van Anthos.

Bron: Anthos Fund & Asset Management, per 31 december 2023.

IMP (impact potential)

Figuur 8: IMP-classificaties voor het totaal beheerd vermogen van Anthos.

Bron: Anthos Fund & Asset Management, per 31 december 2023.

Vermogen naar duurzame beleggingen leiden: normen van het Impact Management Project(IMP) aanpassen ten behoeve van een multi-asset fund-of-fundsbenadering

Inleiding

Met onze ambitie voor verantwoord beleggen willen we bij Anthos onze negatieve impact geleidelijk tot een minimum beperken en de positieve impact van al onze beleggingsportefeuilles op de maatschappij en de wereld vergroten. De normen van het Impact Management Project (IMP) bieden een gestructureerde benadering voor het meten, beheersen en optimaliseren van impact op mens en milieu. Deze normen zijn ontwikkeld om organisaties en beleggers te helpen de impact van hun activiteiten en beleggingen te doorgronden en om erover te communiceren.23.


Anthos is in 2020 begonnen om één aspect van de IMP-normen te gebruiken om de potentiële impact van onze portefeuilles te begrijpen. We wilden leren hoe we met behulp van metingen vermogen naar duurzamere beleggingen konden leiden, in elke beleggingscategorie en in lijn met ons overkoepelende doel voor verantwoord beleggen.

Het onderdeel dat ons inspireerde, was het ABC model van het Impact Management Project (IMP). Dit model helpt ons om beleggingen op basis van hun impactintentie te classificeren:

A

Voorkomt schade

  • Negatieve uitkomsten verminderen en beperken.

B

Draagt positief bij aan de maatschappij

  • Positieve uitkomsten voor stakeholders teweegbrengen.

C

Draagt bij aan oplossingen

  • Milieu- en maatschappelijke uitdagingen aangaan met een significante, meetbare impact.

We hebben onze portefeuilles sinds 2019 aan de hand van dit model in kaart gebracht. Hierbij hebben we relevante beoordelingen opgenomen in onze due diligence en monitoring in het kader van verantwoord beleggen. Een van de redenen waarom we voor dit model hebben gekozen, is dat we het konden aanpassen naar ‘één taal’ voor al onze beleggingscategorieën. We kwamen er echter achter dat de toepasbaarheid en geschiktheid ervan tussen de categorieën verschilde. We zullen in de toekomst onze aanpak blijven ontwikkelen, waarbij we ook rekening zullen houden met veranderingen in de sector en in de regelgevende omgeving, en bepalen of deze methode nog steeds onze voorkeur heeft, naast andere instrumenten die we gebruiken om vermogen naar duurzaamheid te leiden.


We delen hieronder een aantal van de belangrijkste bevindingen uit onze aangepaste versie van het ABC-model van het IMP:

  • Anthos heeft beleggingen in kaart gebracht die niet alleen duurzaam zijn, maar tegelijk binnen alle beleggingscategorieën voldoen aan onze financieel rendementsdoelstellingen; de beschikbaarheid verschilt sterk.
  • De groei van deze beleggingen gaat minder snel onder invloed van verschillende factoren, zoals strengere regelgeving, de macro-economische en beleggingsomgeving, en het verschuivend sentiment onder beleggers.
  • Het IMP-raamwerk verschaft waardevolle inzichten in de potentiële impact van een fondsstrategie. Een beoordeling aanvullen (met behulp van gespecialiseerde datasets) met inzichten over de onderliggende beleggingen levert concretere handvatten op om verandering teweeg te brengen.
  • Door onze ervaring met het selecteren van fondsen, beseffen we dat het stellen van top-down ambities binnen dergelijke kaders lastig kan zijn als we zeer afhankelijk zijn van marktontwikkelingen en de breedte van het universum.

Voor meer gedetailleerde en genuanceerde inzichten per beleggingscategorie, zie het hoofdstuk ‘Beleggingsportefeuilles’.

Conclusie

Nadat we in 2020 met behulp van het IMP-raamwerk onze beleggingen in kaart hadden gebracht voor 86% van de fondsen waarin we belegden, besloten we om in meer Ben C-fondsen te beleggen – 25% in 2025, in lijn met onze overkoepelende ambitie voor verantwoord beleggen.


Door de inzichten die we in de loop der jaren hebben verkregen dankzij onze inspanningen om dit doel te bereiken, hebben we nu meer kennis van de beschikbaarheid in de markt, de aanpak van verantwoord beleggen in verschillende beleggingscategorieën, en waar er kansen liggen om met ambitieuze managers in gesprek te gaan en samen te innoveren. De IMP-normen zijn daarom een waardevolle tool om door deze omgeving heen te laveren.


We hebben ook geleerd waar de grenzen liggen en waar je tegenaan loopt als je een smalle lens gebruikt om het brede spectrum van duurzame beleggingen te onderzoeken. Dit heeft ons geïnspireerd om meer instrumenten toe te voegen aan ons repertoire. Zo hebben we fors geïnvesteerd in extra middelen om de onderliggende bedrijven in onze portefeuilles onder de loep te nemen, waaronder hun CO2-uitstoot, de mate waarin ze zijn afgestemd op de SDG’s, en hun bedrijfsactiviteiten. Concreet inzicht in de bedrijfsactiviteiten van een onderneming, en of die in lijn zijn met algemeen aanvaarde definities van wat wel en niet duurzaam is, is een krachtig middel om verandering teweeg te brengen bij onze onderliggende managers. Dit, samen met richtlijnen zoals de SFDR en de nieuwe criteria voor duurzame fondsen van de ESMA, heeft ons een veel bredere kijk gegeven op de portefeuilles.


We zijn van plan in 2024 te onderzoeken wat de beste strategie zal zijn om onze doelstellingen voor verantwoord beleggen voor de periode 2025-2030 te verwezenlijken. In die context gaan we kijken wat de beste methoden en benaderingen zijn om hierin te slagen gezien de ontwikkeling van onze kennis en kunde, de almaar veranderende wet- en regelgeving, en marktontwikkelingen. We kijken uit naar het volgende hoofdstuk in de reis die we bij Anthos afleggen op weg naar verantwoord beleggen, om verslag te doen van onze bevindingen en van de lessen die we onderweg opdoen.

23Anthos heeft een deel van de IMP-normen aangepast om de onderliggende fondsen in onze fund-of-funds portefeuilles te beoordelen, terwijl de IMP-normen oorspronkelijk waren bedoeld om bedrijven te beoordelen. Voor verdere informatie over het ABC-raamwerk en de bredere IMP-normen, zie het ‘ABC of Enterprise Impact’ op de website van Impact Frontiers.

Volgende pagina

Beleggingsportefeuilles