Individuele beleggingen

Naarmate we ons verder in verantwoord beleggen ontwikkelen, versterken we ook gestaag onze capaciteiten op het niveau van de individuele beleggingen. Voorbij de keuze voor de fondsmanager duiken we steeds dieper in de samenstellende delen van de portefeuille en maken we gebruik van gegevensinzichten en strategisch engagement om positieve verandering te bewerkstelligen.

Lees meer

Als belegger in fondsen (een fund-of-funds dus) richten we ons in eerste instantie op de fondsmanagers en de fondsen of strategieën die we met behulp van onze VB-scorekaart en IMP-beoordelingen selecteren. Tegelijkertijd werken we aan toegang tot de onderliggende beleggingen in die portefeuilles. We gebruiken de opgedane inzichten steeds vaker om te toetsen of de door de manager geformuleerde strategie wel past bij onze verwachtingen. Zo hebben we van onze gegevens uit het Sustainable Development Investments Asset Owner Platform (SDI AOP)27 gebruikgemaakt om de positie van ondernemingen in onze aandelenportefeuille die zijn afgestemd op de SDG’s te toetsen. Door inzicht in de grootste uitstoters in onze portefeuilles kunnen we een meer gericht gesprek voeren met de fondsmanagers die in deze uitstoters belegd blijven. Bijvoorbeeld of die ondernemingen op het SBTi afgestemde klimaattransitieplannen hebben.


Datzelfde geldt voor eventuele bedrijven die op onze uitsluitingslijst staan, vooral als de allocatie aan die bedrijven bij een bepaalde manager groter wordt. Wij willen dan weten waarom, en of dat al dan niet past bij het VB-beleid van de manager.


We maken daarnaast gebruik van datasets aan de hand waarvan we doorgronden wat een onderneming duurzaam maakt. Een positieve afstemming op de SDG’s bijvoorbeeld. Op die manier kunnen we met fondsmanagers positief het gesprek aangaan over de aangehouden belangen en ook zelf leren wat voor soort beleggingen als duurzaam worden aangemerkt. Op de volgende pagina’s schetsen we een samenvatting van onze bevindingen over uitsluitingen en de inventarisatie van beleggingen aan de hand van de SDG’s.

Uitsluitingen onder de drempel van 5% houden

Anthos vermijdt of streeft naar de verlaging van een positie in uitgesloten beleggingscategorieën. Dat doen we door fondsmanagers te selecteren met vergelijkbaar beleid en vergelijkbare waarden als die van onszelf. Constateren we toch een positie in uitgesloten beleggingscategorieën dan spreken we de fondsmanagers aan om waar mogelijk de relevante categorieën of bedrijven te voorkomen of zelfs uit te sluiten. Per saldo is het doel 0% van het belegd vermogen in uitsluitingen in gescheiden mandaten plus niet meer dan 5% in emittenten op de uitsluitingslijst. Dat geldt in iedere portefeuille.


We hebben in 2023 onze rapportage verder uitgebreid naar private equity en impactbeleggingen, naast aandelen en vastrentende waarden. De enige twee categorieën waarnaar niet is gekeken, zijn de beleggingscategorie absolute return (vanwege onvoldoende look throughgegevens) en vastgoed. Dat laatste omdat de uitsluitingslijst niet van toepassing is op de ondernemingen waarin we beleggen en we op dit moment geen huurders monitoren.


De eindconclusie is dat we in 2023 ruim onder de uitsluitingsdrempel zijn gebleven (nadere gegevens hieronder) Zie exclusions policy voor meer informatie.

Anthos uitsluitingen


Uitsluitingspercentage
totaal beheerd vermogen
Dekking
Uitsluitingen bedrijven1,8%73,4%
Uitsluitingen landen0,0%99,8%
Beschikbaar voor: aandelen, vastrentende waarden, private equity, impact.

Figuur 24: positie Anthos uitsluitingen.

Mogelijk gemaakt door Sustainalytics. Per 31 december 2023.

Anthos uitsluitingen per beschikbare beleggingscategorie


Uitsluitingspercentage
beleggingscategorie
Aandelen2,5%
Vastrentende waarden1,0%
Impactbeleggingen0,0%
Private Equity1,0%

Figuur 25: positie Anthos uitsluitingen per beschikbare beleggingscategorie.

Mogelijk gemaakt door Sustainalytics. Per 31 december 2023.

Anthos uitsluitingen per beschikbare beleggingscategorie

CriteriaAandelenVast-
rentende
Impact-
beleggingen
Private EquityTotaal
Pornografie




Antipersoons-
mijnen





Olie en gas noordpool




Biologische wapens




Clusterwapens




Verarmd uranium0,1%0,0%

0,1%
Bedrijven die het Global Compact van de VN schenden0,0%0,0%
0,0%0,0%
Kansspelen0,1%0,2%
0,1%0,4%
Huurlingen0,9%0,1%
0,0%1,0%
Kern-wapens0,2%0,0%

0,2%
Oliezanden0,0%


0,0%
Kleinkaliber wapens0,0%


0,0%
Thermische kolen0,0%0,0%

0,0%
Tabak0,0%0,0%

0,0%
Witte fosfor0,1%


0,1%
Totaal1,4%0,3%
0,1%1,8%

Figuur 26: positie Anthos uitsluitingen per beschikbare beleggingscategorie.

Mogelijk gemaakt door Sustainalytics. Per 31 december 2023.


Zie voor meer informatie ons uitsluitingsbeleid op onze website.

Afstemming Sustainable Development Goals (SDG’s)28

De SDG’s zijn een universele oproep om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en de leefomstandigheden en vooruitzichten voor alle mensen op aarde te verbeteren. De inventarisatie van beleggingen aan de hand van het SDG-kader helpt om onze beleggingen af te stemmen op mondiale prioriteiten en actieplannen. Door ons eigen inzicht in de manier waarop beleggingen op de SDG’s zijn afgestemd te versterken, hopen we ook onze cliënten te kunnen bijstaan als die hun beleggingen op specifieke SGD’s afstemmen.


We hebben ons in 2022 aangesloten bij het SDI Asset Owner Platform (SDI AOP). Daarin wordt gebruikgemaakt van zowel menselijke als kunstmatige intelligentie om beleggingen te koppelen aan de SDG’s. De nadruk ligt daarbij op de omzet die wordt gerealiseerd met specifieke producten en diensten die aan de SDG’s bijdragen, op basis van een goed ontwikkelde taxonomie.

We hebben ook in 2023 dit platform nader bestudeerd om meer begrip te ontwikkelen voor de duurzaamheidskenmerken van onze beursgenoteerde aandelen- en vastrentende portefeuilles. Uit onze analyse bleek dat 15,4% van de aandelenportefeuille is afgestemd op de SDG’s en dan hoofdzakelijk op SDG 3: ‘goede gezondheid en welzijn’. Ter vergelijking: de totale afstemming van de benchmark bedraagt 13,9%. Meer inzicht betekent dat we ook beter in staat zijn onze cliënten te helpen hun beleggingen op specifieke SGD’s af te stemmen.


We willen daarbij waarschuwen voor beperkingen: zo komt onze allocatie aan een beursgenoteerd vastgoedfonds-strategie, een zogenoemde real estate investment trust (REIT), niet terug in de huidige inventarisatie. Wij denken zelf dat die allocatie bijdraagt aan SDG 11 (duurzame steden) dankzij een focus op reële activa en geavanceerde ESG. Naarmate we ons werk naar complexere beleggingscategorieën verleggen, zal het ons benieuwen of de uitkomsten stroken met onze eigen informatie uit een diepe due diligence.


Met de 15,4% op de SDG’s afgestemd belegd kapitaal zijn alleen ondernemingen gemoeid die door de opbrengsten van specifieke producten en diensten zijn afgestemd op een relevant subdoel van de SDG’s. Daarin zijn tevens begrepen ‘meerderheids-’ en ‘beslissende’ beleggingen, wat inhoudt dat de ondernemingen voor meer dan 50% van de totale omzet bij ‘meerderheids-activa’ en tussen de 10% en 50% bij ‘beslissende’ beleggingen betrokken zijn bij positieve activiteiten. Bedrijven waar het percentage minder dan 10% bedroeg of die voor meer dan 10% van de totale omzet betrokken waren bij diskwalificerende (negatieve) activiteiten zijn buiten beschouwing gelaten. De dekking van de aandelenportefeuille die niet kon worden geïnventariseerd is gedaald van 8% naar minder dan 2%. Tot de resterende activa die niet over de SDI gegevens heen gelegd konden worden, behoorden liquiditeiten, vastgoed (REIT’s) of andere instrumenten die niet pasten bij de gegevens. We onderzoeken of de dekking voor bedrijfsobligatieportefeuilles kan worden verhoogd en rapporteren eventuele relevante bevindingen aan de stakeholders.

Totaal niveau SDG afstemming (% beleggingscategorie)

Totaal niveau SDG-afstemming
(% beleggingscategorie)
Op omzet afgestemde weging
Dekking

PositiefNegatief
Aandelen15,4%2,8%73,4%
Bedrijfsobligaties6,7%6,9%99,8%

Figuur 27: Totale afstemming SDG

Bron: SDI AOP en Anthos Fund & Asset Management. Per 31 december 2023.


De op de omzet afgestemde weging wordt berekend door het gewicht van een onderneming in de portefeuille(s) of het fonds te vermenigvuldigen met het percentage omzet van de onderneming dat positief of negatief bijdraagt aan een of meer van de SDG’s. De uitkomst is het feitelijke percentage dat bijdraagt dan wel afdoet aan de SDG’s.

Op omzet afgestemde weging per SDG


Op omzet afgestemde weging per SDG
AandelenBedrijfsobligaties
PositiefNegatiefPositiefNegatief
SDG10,2%


SDG20,2%
0,2%
SDG310,6%0,1%3,8%1,4%
SDG40,4%
0,1%
SDG5



SDG60,2%
0,0%
SDG72,3%2,4%1,2%5,1%
SDG8



SDG90,3%
0,7%
SDG10



SDG110,4%
0,1%
SDG120,5%0,1%0,3%0,2%
SDG130,0%
0,0%
SDG140,2%
0,1%
SDG150,1%
0,1%
SDG16
0,3%
0,2%
SDG17



Figuur 28: op omzet afgestemde weging per SDG

Bron: SDI AOP en Anthos Fund & Asset Management. Per 31 december 2023.

28The SDGs are a collection of 17 global goals set by the United Nations General Assembly in 2015. They aim to address various social, economic, and environmental challenges worldwide, including poverty, inequality, climate change, environmental degradation, peace, and justice. Each goal has specific targets to be achieved by 2030, providing a blueprint for a more sustainable future for all. For more information, visit UN Sustainable Development Goals.

Engagement Sustainalytics voor directebeïnvloeding ondernemingen

Naast het engagement door de externe managers die we selecteren, streven we er ook naar ondernemingen te beïnvloeden via de engagementtrajecten die Sustainalytics aandraagt. De drie typen engagement van Sustainalytics sluiten perfect aan op onze waarden en de ambitie om de negatieve impact van onze portefeuilles te verkleinen en de positieve impact te vergroten.


In die trajecten worden ondernemingen aangesproken die de internationale normen met voeten treden, is het streven om het risicoprofiel van de ondernemingen in de portefeuille te verbeteren en vindt er engagement plaats voor een betere impact op relevante thema’s. Anthos biedt cliënten daarnaast de mogelijkheid om zich direct te scharen achter engagementbrieven aan ondernemingen die niet reageren. Portefeuillemanagers nemen een en ander waar relevant op met de externe manager die direct in de bewuste onderneming heeft belegd.

Inzet voor internationale normen

Results

129 aangesproken bedrijven 

Waarvan 81 in de portefeuilles van Anthos 


Bij die 81 waren bedrijfsethiek, arbeidsrechten, mensenrechten en milieu de belangrijkste thema’s. 

Inzet voor internationale normen

Engagement met ondernemingen over negatieve impact en mogelijke of feitelijke overtredingen van het Global Compact van de Verenigde Naties en de themahoofdstukken van de OESO-richtlijnen.

Engagement op materieel risico:

Results

348 aangesproken bedrijven 

Waarvan 301 in de portefeuilles van Anthos Bij die 301 waren CO2- uitstootmeting, productbeheer, ESG-risico beoordeling en -informatie, en afval de belangrijkste thema’s.



Engagement op materieel risico

Gericht op risicobedrijven voor alle

ESG-onderwerpen.

Engagementtrajecten op thema’s

Results

311 aangesproken bedrijven Waarvan 229 in de portefeuilles van Anthos 

Bij die 229 waren biodiversiteit en natuurlijk kapitaal, SDG’s, mensenrechten en het bestuur van morgen de belangrijkste thema’s.

Engagementtrajecten op thema’s

Gericht op het via engagement verbeteren van de impact van bedrijven op specifieke thema’s. De zes thema’s: voedselaanbod in de toekomst, duurzame bebossing en financiering en klimaatverandering, verantwoorde cleantech, moderne slavernij, verbetering mensenrechten, en menselijk kapitaal en de toekomst van het arbeidsproces.

Figuur 29: Engagementtrajecten en -uitkomsten

Mogelijk gemaakt door Sustainalytics, 2023.

Voor de realisatie van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties is de beleggingskloof opgelopen tot $ 4-4,3 biljoen.


Volgens het World Investment Report van de UnitedNations Conference on Trade and Development(UNCTAD), september 2023.

Aandeel aangesproken bedrijven en soortenonderwerpen


O

Onderwerp

Business Ethics

21%

Labour Rights

13%

Human Rights

50%

Environment

16%

Figuur 30: Soorten engagement met ondernemingen

Mogelijk gemaakt door Sustainalytics, 2023.

Per aantal ondernemingen: Vorderingen

Engagement stage

Figuur 31: Engagementfase

Mogelijk gemaakt door Sustainalytics, 2023.

Carbon metrics ©2022 MSCI ESG Research LLC. Reproduced by permission. Benchmark: MSCI World ACWI

27Het Sustainable Development Investor Asset Owner Platform (SDI AOP) is een samenwerkingsinitiatief dat duurzame beleggingspraktijken wil stimuleren onder vermogensbezitters. SDI AOP zorgt voor instrumenten en hulpmiddelen om verduurzaming in de beleggingsbeslissingen te integreren en steunt de afstemming van beleggingsportefeuilles op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Zie voor meer informatie de officiële website van het SDI AOP’s official website.

28The SDGs are a collection of 17 global goals set by the United Nations General Assembly in 2015. They aim to address various social, economic, and environmental challenges worldwide, including poverty, inequality, climate change, environmental degradation, peace, and justice. Each goal has specific targets to be achieved by 2030, providing a blueprint for a more sustainable future for all. For more information, visit UN Sustainable Development Goals.

Volgende pagina

Onze inzet voor klimaat

en mensenrechten