Reinoud van Ieperen Bokhorst

Managing Director Absolute Return Strategies

Matthew Kaplan

Managing Director Absolute Return Strategies

Onder absolute return-strategieën vallen door diverse experts beheerde uiteenlopende alternatieve beleggingsstrategieën. Bij Anthos stellen we de portefeuille samen met een gediversifieerde mix fondsmanagers en strategieën waarmee we ons doel van een positief rendement (‘absolute return’) denken te kunnen realiseren, ongeacht de richting waarin de aandelen- en vastrentende markten zich bewegen. Zo wordt er in een wereldwijde macrostrategie belegd op basis van de top-down economische en politieke visie van de fondsmanager, waaronder de rente, valuta’s, grondstoffen en aandelen. Strategieën die de ontwikkelingen op de voet volgen maken gebruik van algoritmes of kwantitatieve methoden die trends in de verschillende beleggingscategorieën in kaart brengen. Het beoordelen van dit brede universum en onze portefeuilles aan de hand van ESG- en duurzaamheidsmaatstaven is een zeer complexe aangelegenheid.


De uitdagingen zijn goed zichtbaar in de maatstaven waarover we bij Anthos rapporteren, in het bijzonder de IMP-methode. Volgens dat raamwerk is 68% van onze portefeuille belegd in fondsen die (mogelijk) maatschappelijke of milieuschade veroorzaken, terwijl 30% bij fondsen zit die schade proberen te voorkomen. Opgemerkt moet worden dat 3% van de portefeuille is belegd in fondsen die positief bijdragen aan de maatschappij. Zie ook figuur 19.

Absolute return-strategieën: beoordelingen aanpassen

Samen met andere aspecten beoordelen we ook de cultuur bij een onderneming. Veel fondsmanagers vermijden, zonder dat er formele beperkingen gelden, investeringen in kolenmijnen, boren in het noordpoolgebied en wapens, in de geest van beleggen zonder beperkingen. We stemmen onze PRI-vragenlijst consistenter af op die voor aandelen en vastrentende waarden, waaronder ook relevante vragen afhankelijk van beleggen in aandelen, obligaties of grondstoffen. Tot die afstemming behoort ook een apart onderdeel over derivaten en kort gaan (‘shorting’). Daarnaast breiden we onze werkzaamheden voor het Carbon Disclosure Project over shorting uit.


De principes van de Standards Board for Alternative Investments (SBAI) inzake de verantwoording van de uitstoot van broeikasgassen zijn relevant voor deze beleggingscategorie. Onder die principes vallen totaalmetingen voor emissies, standaardmethoden, transparante rapportage, regelmatige monitoring, engagement met stakeholders, integratie met het beleggingsproces, formulering van doelstellingen en continue verbetering. Als uitsluiting van niet-duurzame bedrijven bijvoorbeeld naar verwachting leidt tot hogere kapitaalkosten voor die bedrijven zou bijvoorbeeld kort gaan in die aandelen de kapitaalkosten nog verder opstuwen. Daaruit blijkt wel dat iedere actie (en dus ook shorting) gevolgen heeft.

Beleggen in strategieën voor de energietransitie

Een in het oog springende belegging in 2023 was een energietransitiefonds. Via dit fonds wordt onder andere belegd in voor de energietransitie noodzakelijke metalen voor batterijen. Ondanks de voordelen hoeft de fondsmanager om flexibel te blijven niet te rapporteren volgens SFDR artikel 8 of 9. Het senior portefeuillemanagementteam spreekt met toonaangevende mijnbouwconcerns over milieubeheer, gezondheid en veiligheid, en anti-corruptie. Hieruit blijkt wel hoe complex duurzaam beleggen op dit gebied kan zijn.


Verantwoord beleggen bij absoluut rendement houdt voor ons in dat we ons toespitsen op ondernemingsbestuur, maatschappelijke impact en eerlijke marktpraktijken. We zoeken fondsmanagers die effectief door dergelijke complexe omstandigheden kunnen laveren, die ESG-risico’s aanpakken terwijl ze tegelijkertijd voor een stevig financieel rendement zorgen.


In onze engagementstrategie leggen we met het oog op de transparantie de uitsluitingsovereenkomst vast in sideletters. Voor wat betreft de ESG-teams en middelen is de omvang van de onderneming veelal bepalend voor de prioriteiten. Risicobeheer komt daarbij normaliter op de eerste plaats, tenzij de onderneming op basis van een missie werkt.

We bespreken onze uitsluitingslijst met iedere fondsmanager en delen ons Beleid verantwoord beleggen (VB), waaronder onze op waarden gebaseerde beleggingsbeperkingen. Zelfs als het VB-beleid van een fondsmanager in bepaalde opzichten afwijkt van dat van ons kunnen we door middel van een sideletter onze belegging in een alternatief beleggingsfonds afstemmen. Zo hebben we met een bepaalde fondsmanager een sideletter ondertekend over onze belegging in Dislocation and Structured Risk Transfer-strategieën. In die sideletter hebben de fondsmanager en Anthos vastgelegd dat er nuanceverschillen bestaan tussen het VB-beleid van beide partijen en de intentie uitgesproken om als medeondertekenaars van de PRI samen te werken en inzichten te delen.


De manager biedt Anthos vervolgens de mogelijkheid om niet mee te doen met beleggingen die op onze uitsluitingslijst staan.


Ons streven is in de hele portefeuille naast het financiële risico ook het ESG-risico te diversifiëren. Zorgen over het milieu komen met het oog op de wereldwijde ontwikkelingen en beleidssteun veel voor, wat de winstgevendheid helpt beschermen. Maatschappelijke factoren, zoals sociale huisvesting, vormen een uitdaging voor het evenwicht tussen voor risico gecorrigeerd rendement enerzijds en de behoeften van de betrokkenen anderzijds. Al met al zorgen we met onze strategie voor een evenwichtige integratie van ESG-afwegingen. Daarmee dragen we bij aan duurzame en verantwoorde beleggingspraktijken in al onze absolute return-strategieën.

ESG- en IMP-beoordelingen


O

 ESG-beoordeling

Leader

19.0%

Professional

52.0%

Novice

28.0%

Laggard

0%

Not reviewed

0%

Figuur 18: ESG-beoordeling


O

IMP-beoordeling

Acts to avoid harm

29.5%

Benefits stakeholders

2.8%

Contribute to solutions

0%

May/Does cause harm

67.7%

Not reviewed

0%

Figuur 19: IMP-beoordeling

Source: Anthos Fund & Asset Management. As at 31 December 2023.

For definitions and methodologies (see As Anthos).

Reflects total AuM of the asset class.

Volgende pagina

Private equity