Beste beleggers,


Het is makkelijk om door een lens van wanhoop naar de wereld te kijken. Toch moedig ik iedereen aan de wereld te bekijken door een lens van hoop. De geschiedenis heeft ons geleerd dat hoop ons in moeilijke tijden vooruit kan helpen. Er zijn vandaag de dag tekenen dat de wereld vooruitgaat. Misschien langzamer dan we zouden willen, maar er is sprake van vooruitgang. Laten we ons hierover buigen aan de hand van onze drie kernwaarden:


Bij duurzaamheid gaat het erom dat we beleggen met het oog op huidige en toekomstige generaties. Klimaatverandering en aantasting van het milieu zijn een paar van de grootste uitdagingen waarvoor we nu staan. Door te beleggen in fondsen die er actief naar streven om hun impact op de wereld te verbeteren, hopen we onze planeet voor toekomstige generaties te behouden. Onze ambitie is om met onze beleggingsstrategieën in 2040 netto-nul uitstoot te bereiken.

Jacco Maters

CEO, Anthos Fund & Asset Management

Terwijl er in 2023 sprake was van ongekende hittegolven en extreem weer zagen we ook dat het aantal beursgenoteerde bedrijven dat doelen stelde voor CO2-afbouw met 8% toenam.1 Bijna de helft van deze ondernemingen wereldwijd, waaronder veel van de grootste uitstoters, heeft nu de ambitie om een koolstofarme economie tot stand te brengen. Deze vooruitgang wordt gedreven door collectieve initiatieven en campagnes gericht op verandering. Wij steunen veel van deze initiatieven.2 Onze portefeuilles hebben steeds robuustere instrumenten voor CO2-metingen die we toepassen op beursgenoteerde aandelen, vastrentende waarden, staatsobligaties, private equity en vastgoed. Voor absolute return-fondsen met alternatieve beleggingen volgen we de meest recente richtlijnen van de Standards Board for Alternative Investments (SBAI) en het Carbon Disclosure Project (CDP). Dit om vooruitgang te kunnen boeken in dit complexe landschap.

“We zijn ons bewust van onze belangrijke rol om als middelgrote vermogensbeheerder snellere verandering mogelijk te maken.”

Om te begrijpen hoe we positieve verandering kunnen bewerkstelligen, zowel in onze portefeuilles als binnen onze organisatie, zijn metingen van cruciaal belang. In 2023 heeft ons team vastrentende waarden een aanzienlijke allocatie in de high yield-obligatieportefeuilles vervangen door minder CO2-intensieve beleggingen. Hierdoor ging de emissie-intensiteit van onze portefeuilles fors omlaag. De aanhoudende inspanningen van ons aandelenteam zorgde ook voor een afname van de CO2-intensiteit van onze portefeuilles, met circa 13 ton uitstoot voor elke miljoen sinds 2019 belegde euro. Ook ons vastgoedteam zette in 2013 belangrijke stappen op het gebied van klimaat en natuur. Zo verlaagden de fondsmanagers de emissie-voetafdruk tijdens de levenscyclus van hun fonds.


Ze zorgden verder voor een toename van het percentage gebouwen met een groenverklaring, voor een vermindering van het waterverbruik, en voor een afname van het percentage gestort afval.3


Verder hebben we instrumenten ontwikkeld waarmee we kunnen kijken naar de onderliggende belangen van onze portefeuilles, om daarmee de duurzaamheidsrisico’s en -kansen beter te kunnen inschatten. Bijvoorbeeld omdat we dan weten welke bedrijven zich positief of negatief verhouden tot de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de SDG’s. Of door na te gaan welke bedrijven waarin we belangen hebben, voorkomen op onze uitsluitingslijst. Hierdoor kunnen we op zinvolle wijze met onze fondsmanagers in gesprek, in lijn met onze waarden. Dit zijn belangrijke stappen op weg naar netto-nul en ons overkoepelende commitment aan duurzaamheid. Tegelijk blijven we leren en groeien.

Menselijke waardigheid zit in ieder mens. Iedereen heeft waarde, verdient respect en dient vrij te zijn van slavernij, manipulatie en uitbuiting. We hanteren de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP) als uitgangspunt.


Ik ben trots op de stappen die we hebben gezet als het gaat om het borgen van de menselijke waardigheid en het respecteren van de mensenrechten in onze bedrijfsvoering en onze beleggingen. Toch staat de menselijke waardigheid wereldwijd op het spel en we hebben nog een lange weg te gaan. Bij Anthos dragen we ons steentje bij. Als eerste stap hebben we een nieuw, eigen beleid voor diversiteit, gelijkheid en inclusie ontwikkeld. We willen daarmee zorgen voor eerlijke en gelijke beloning voor alle medewerkers, zonder loonkloof tussen mannen en vrouwen. We hebben het geluk dat we kunnen samenwerken met en leren van een netwerk van ondernemingen en filantropische instellingen binnen het ecosysteem van COFRA. Sommige organisaties binnen dit netwerk hebben als missie om de mensenrechten te beschermen en te verbeteren.

Op de Dag van de Mensenrechten in 2023 publiceerden we ons eerste mensenrechtenbeleid. We hebben verder het hele jaar door workshops georganiseerd om ons beleggingsteam op te leiden en te inspireren. Verder hebben we de meest prangende mensenrechtenkwesties voor Anthos vastgesteld. Deze zogeheten salient issues zijn: een rechtvaardige transitie en aanpassing, leefbaar loon, en diversiteit, gelijkheid en inclusie.4 Onze inspanningen op deze terreinen maken deel uit van onze bredere belofte om erop toe te zien dat onze beleggingen bijdragen aan een eerlijke en inclusieve transitie naar duurzamere economieën.


Goed ondernemerschap houdt in dat we als onderneming onze eigen impact op mens en milieu onderkennen en dat we als verantwoorde belegger ons beleggingsproces afstemmen op onze missie en onze waarden. We werken alleen samen met verantwoorde beleggers die onze waarden delen.


Ik ben ook trots dat we in de beoordeling van de Principes voor Verantwoord Beleggen van de Verenigde Naties (PRI) over de periode 2022-2023 in alle beleggingscategorieën vier sterren hebben kregen.5 Het is onze missie om in ons vermogensbeheer holistische, waardengedreven oplossingen te bieden aan gelijkgestemde beleggers, om de benchmarks te verslaan en om bij te dragen aan het algemeen belang. Met onze strategie voor verantwoord beleggen willen we deze missie concreet maken en zo onze beleggers helpen om hun portefeuilles af te stemmen op hun waarden. Door ons open te stellen voor beoordeling door anderen en voor de PRI-validering laten we zien dat we doen wat we beloven.

Een wereld in transitie

In een wereld waarin ingrijpende transities gaande zijn, wordt daadwerkelijke vooruitgang aangedreven door de collectieve wens voor positieve verandering, al gaat die vooruitgang langzamer dan we zouden willen. De bestemming van deze reis zal naar mijn overtuiging een groenere, inclusievere en duurzamere wereld zijn. Beleggers kunnen de reis naar dit doel helpen versnellen door rustige, vastberaden stappen te zetten en door standvastig te zijn in hun hoop. We zijn ons bewust van onze belangrijke rol om als middelgrote vermogensbeheerder snellere verandering mogelijk te maken. Dit kunnen we doen door in de portefeuilles van onze cliënten de slag te maken naar beleggingen die geen schade toebrengen aan mens en milieu en die tegelijkertijd solide financiële rendementen behalen. Ambitie en innovatie zijn onze drijfveren. We handelen snel en voortvarend, en werken samen met onze cliënten en partners om ervoor te zorgen dat hun beleggingen in overeenstemming zijn met onze gedeelde waarden en principes.


Met ons Verslag verantwoord beleggen 2023 willen we laten zien dat we mooie stappen zetten op onze reis om duurzamer te beleggen in een wereld die met ingrijpende transities te maken heeft. We zijn niet perfect, maar we hopen transparant te zijn zodat anderen van onze ervaringen kunnen leren. Onze ambitie voor verantwoord beleggen is altijd geweest om een force for good te zijn, in lijn met onze kernwaarden duurzaamheid, menselijke waardigheid en goed ondernemerschap. Als dat bij u weerklank vindt, nodigen wij u uit om mee te denken hoe we samen in een wereld in transitie de uitdagingen en kansen van verantwoord beleggen kunnen aanpakken.


Vriendelijke groet,

Jacco Maters

1MSCI Net Zero tracker, 2023.

2Zie voor partnerships en samenwerkingen die we steunen (Zie bijlage)

3Lees meer over de verschillende methoden en cijfers op pagina’s Onze inzet voor klimaat en mensenrechten, and Bijlage, respectively.

4Voor een uitgebreide beschrijving van onze activiteiten ter bescherming van de mensenrechten (zie Mensenrechten)

5In de PRI-beoordeling wordt de toepassing van de principes voor verantwoord beleggen door de ondertekenaars van de PRI geëvalueerd, als ook de mate waarin zij milieu-, maatschappelijke en governance-factoren (ESG) integreren in hun beleggingsactiviteiten. De scoringsmethode rangschikt de scores voor verschillende modules op een schaal van 1 tot 5 sterren. Dit is een weerspiegeling van hun prestaties aan de hand van de kernindicatoren en criteria voor best practices. Lees meer hierover op UN PRI.

Volgende pagina

Interview met het hoofd verantwoord beleggen