Dimple Sahni

Managing Director Multi-Asset Impact

Johanna Brenninkmeijer

Managing Director Multi-Asset Impact

Diana Wesselius

Managing Director Multi-Asset Impact

Impactbeleggen, zoals in 2009 gedefinieerd door het Global Impact Investing Network (GIIN), betreft “beleggingen in bedrijven, organisaties en fondsen met als doel om, naast financieel rendement, meetbare maatschappelijke en milieu-impact te realiseren.”


Van de multi-asset impactportefeuille was in 2023 100% belegd in fondsen die ofwel positief bijdragen aan de maatschappij ofwel bijdragen aan oplossingen voor mens en milieu, op basis van de IMP-methode (zie ook figuur 23.) Dit komt overeen met de doelstelling van de portefeuille om, naast marktconform financieel rendement, positieve, meetbare maatschappelijke en milieu-impact te realiseren.


Aan de hand van onze VB-scorekaart hebben we alle fondsen in onze portefeuille geëvalueerd en een aanzienlijke verbetering vastgesteld van de integratie van ESG-criteria bij de fondsmanagers. Veel fondsmanagers groeiden uit van professional naar leider op ESG-integratie. Een duidelijke blijk van onze voortdurende inzet voor hoge VB-normen (zie ook figuur 22.)

Allocatie reële activa en focus infrastructuur Afrika

Een van de belangrijkste ontwikkelingen van 2023 was onze belegging in een infrastructuurfonds in Afrika, in overeenstemming met onze strategische asset allocatie. In de multi-asset impactportefeuilles is daarvoor een component reële activa opgenomen. Het beleggingsbesluit is op basis van diverse factoren genomen:

Noodzaak voor oplossingen

  • Het aanzienlijke gebrek aan infrastructuur in Afrika is een belangrijk knelpunt voor de sociaal-economische ontwikkeling van dit continent. Dat vraagt om innovatieve financieringsoplossingen. En dat is precies wat dit fonds wil bieden.

Geografische focus

  • De primaire focus van het fonds is Afrika. Wij wilden iets doen aan onze onderwogen positionering in deze regio.

Diverse portefeuille

  • Via de portefeuille van het fonds hebben we een positie in uiteenlopende infrastructurele projecten, zoals zonne-energie, koelopslagruimtes, telecommasten en transportcorridors.

Infrastructuur boven duurzame energie

  • Hoewel investeringen in duurzame energie waardevol zijn, is onze keuze voor een fonds dat in bredere infrastructuur investeert beïnvloed door het veronderstelde hogere risico van beleggen in een gerichte energiestrategie in Afrika en de wens om meer te diversifiëren (en niet alleen in energie te beleggen). Het aan de portefeuille toegevoegde fonds is geselecteerd op basis van de staat van dienst van de fondsmanager, het bewezen leiderschap van die manager bij de implementatie van ESG in de processen, het getoonde engagement met de bedrijven in de portefeuille, en de getoonde ambitie om de CO2-uitstoot van de beleggingen te reduceren. De aanwezigheid van het fonds in de hele regio was eveneens een afweging.

Omvang en invloed

  • Uitgesloten zijn beleggingen met een omvang van meer dan een miljard euro. Dit om een bepaalde mate van invloed op de projecten te houden.

Aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 was het fonds belegd in vijf in het oog springende projecten: een geïntegreerd energieconcern in Zuid-Afrika, een logistiek bedrijf dat onder andere de grensoverschrijdende efficiëntie in de Zuid-Afrikaanse regio verbetert, een upgrade van een weg tussen stad en platteland in Kenia, een koelopslagplatform in Zuid-Afrika en Namibië, en een platform telecommasten met activiteiten in Nigeria en Congo. Al die projecten onderstrepen het potentieel van het fonds voor belangrijke positieve impact in regio’s met omvangrijke infrastructurele behoeften.

Impactmeting: prestaties en uitdagingen

We hebben vorderingen geboekt met de verdere uitwerking van onze filosofie aangaande de SDG’s en duurzaamheidsuitkomsten. Met dit project waren we in 2022 van start gegaan. We hebben in 2023 vastgesteld dat de SDG’s voor een multi-impact en multi-asset impactstrategie resultaatneutraal zijn. We streven er daarom naar om volledig in overeenstemming met onze drie kernwaarden te beleggen en te werken aan concrete impactmaatstaven die meetbaar zijn én in overeenstemming met onze waarden.


In ons engagement, waarvoor de vereisten van SFDR artikel 9 gelden, stimuleren we fondsmanagers om te streven naar ‘best-in-class’ prestaties. Tegelijkertijd onderkennen we de unieke uitdaging waarvoor kleinere fondsen zich gesteld zien. PAI-verklaringen, een toezichtsvereiste onder SFDR, zijn van groot belang gebleken voor meer transparantie over de negatieve effecten van beleggingsbeslissingen op de duurzaamheid.


Ondanks de geboekte successen bestaan er nog diverse uitdagingen in markten voor niet-beursgenoteerde effecten, in het bijzonder in de opkomende economieën. Zo beschikken kleinere particuliere vermogensfondsen vaak niet over volledige gegevens voor alle beleggingscategorieën. We pakken die uitdaging op door samen met onze fondsmanagers vervangende indicatoren te gebruiken, die tot verder inzicht kunnen leiden.

Azië: inzicht in impact ter plekke

Het team is in 2023 naar Azië afgereisd om diverse vergaderingen van de Limited Partner Advisory Committee (LPAC) met onderliggende impactmanagers aldaar bij te wonen. Bij een van die fondsen leverde de jaarvergadering praktische inzichten op in de portefeuille en voor uiteenlopende thema’s, zoals financiële inclusie, gezondheidszorg, onderwijs en logistiek en distributie. Na engagement met alle ondernemingen in de fondsportefeuille zijn we bij diverse ervan op locatiebezoek gegaan om de impact ter plekke te ervaren:


Evermos, een op moslimwaarden afgestemd sociaal handelsplatform, dat het plaatselijke mkb in kleinere steden bijstaat. Met gebruik van een op wederverkopers gebaseerd model worden de producten op het platform onder de aandacht gebracht en verkocht. De onderneming won in 2023 de 3G Excellence in Women Empowerment Award en sleepte daarnaast de Asia Pacific Stevie Award for Excellence in Social Impact in de wacht.

Ricult is een innovatief landbouwplatform dat voor boeren financiering verzorgt (vóór en tijdens de oogst). Hiermee verbetert de toegang van die boeren tot krediet en hulpmiddelen, gaat de landbouwproductiviteit omhoog en wordt een duurzaam bestaan ondersteund.


Over het jaar 2022 had dit fonds de volgende impactuitkomsten gemeld: ruim 10.000 boeren kregen toegang tot financiering en technologie, voor ruim 4000 mensen met een laag inkomen werd gezondheidszorg toegankelijk en meer dan 107.000 ondernemers kregen toegang tot een handelsplatform waarmee de kost kan worden verdiend en het inkomen verhoogd.26

ESG- en IMP-beoordelingen


O

ESG-beoordeling

Leader

83.0%

Professional

15.0%

Novice

2.0%

Laggard

0%

Not Reviewed

0%

Figuur 22: ESG-beoordeling


O

IMP-beoordeling

Acts to avoid harm

0%

Benefits stakeholders

33.5%

Contributes to solutions

66.5%

May/Does cause harm

0%

Not Reviewed

0%

Figuur 23: IMP-beoordeling

26Informatie op verzoek beschikbaar.

Volgende pagina

Individuele beleggingen