Klimaat-
verandering

We willen dat onze invloed en acties de impact in de echte wereld versnellen wanneer het gaat over het aanpakken van klimaatverandering.

Lees meer

Dat bedrijven in het verleden tot grote bloei zijn gekomen, garandeert nog niet dat ze in de toekomst ook succes boeken. De beheersing van ESG is tegenwoordig voor alle bedrijven van belang.


Wij zijn van mening dat we, door deze verschuiving te onderkennen en ons daaraan aan te passen, onze cliënten en breder ook onze stakeholders waarde op de langere termijn kunnen bieden. Dat doen we door duurzaamheid in onze werkwijzen te integreren, en wel door duurzaam te beleggen, de impact van onze eigen onderneming verantwoord te beheersen, en door een positieve en bloeiende bedrijfscultuur te stimuleren.


We willen op het gebied van het klimaat met onze invloed en onze acties de impact in de praktijk versnellen. We willen met onze beleggingsactiviteiten en de actie die we binnen onze eigen bedrijfsactiviteiten ontplooien richting geven aan de transitie naar een koolstofarme economie. Met onze ambitie voor netto-nul liggen we op koers voor een reductie richting 1,5°C en kunnen we in 2040 in onze hele waardeketen netto-nul bereiken.


Het leeuwendeel van onze uitstoot van broeikasgassen komt op het conto van de beleggingen en investeringen die wij namens cliënten beheren. Hoe we de klimaatrisico’s in onze portefeuilles beheersen en via externe fondsen de transitie van de ondernemingen waarin we beleggen richting een duurzame toekomsten beïnvloeden, is van integraal belang voor ons (voortgaande) succes. Ondanks dat de transitie van de beleggingen van onze cliënten tot onze primaire invloedssfeer behoort, zijn we niettemin van mening dat we daarnaast ook zelf het voorbeeld moeten geven, met ambitieuze doelstellingen en actie in onze eigen bedrijfsactiviteiten.


Anthos beheert asset allocaties die bestaan uit een grote verscheidenheid aan beleggingscategorieën. Er wordt vrijwel uitsluitend via externe beleggingsfondsen belegd. Dat betekent dat het gehanteerde beleggingskader vanuit een fund-of-funds perspectief effectief moet zijn voor klimaatdoelen, risico’s en -kansen (met andere woorden een structuur zonder directe invloed op de bedrijven waarin wordt belegd).


Die grote verscheidenheid aan beleggingscategorieën waarin we beleggen houdt in dat de gehanteerde methoden toepasselijk moeten zijn op meer soorten beleggingen. Waarbij we aantekenen dat niet iedere methode van toepassing zal zijn op iedere portefeuille (als gevolg van gegevensproblematiek, bijvoorbeeld, transparantiebeperkingen of gewoon de aard van een belegging).

Klimaatprincipes Anthos

1

De energietransitie biedt portefeuillekansen voor actieve beleggers.

2

Klimaatintegratie gaat gepaard met een top-down perspectief: één kader voor alle portefeuilles, pragmatische beleggingscategorie-specifieke uitvoering.

3

We hanteren een strategie die verdergaat dan uitsluitingen. We zijn namelijk van mening dat engagement effectiever werkt dan puur en alleen uitsluiten.

Integratie van ESG-risico’s en -kansen in de asset allocatie, managerselectie, engagement, en beleggen voor een positieve, praktische impact zijn dan ook de belangrijkste manieren waarop wij klimaatrisico integreren in de beleggingsstrategie.

4

We stimuleren positief beleggen

in alle beleggingscategorieën (in duurzame energie bijvoorbeeld, of technologieën die de energie-efficiëntie verhogen, en in veerkracht en aanpassingsvermogen).

5

We integreren voor zover mogelijk onze netto-nul klimaatambities in alle beleggingscategorieën en -strategieën en zijn,

waar nog geen duidelijke oplossing voorhanden is, voortdurend op zoek naar manieren om die ambities te integreren.

Bottom-up uitvoering

In het kader van onze VB-scorekaart krijgt elke fondsmanager een score mee: achterblijver, nieuwkomer, professional of leider. Die score betreft de ESG-uitvoering, maar meer specifiek ook het klimaat. Het besluit om al dan niet in een fondsmanager te beleggen, is niet alleen afhankelijk van deze classificatie. Ook wordt meegewogen of de fondsmanager stappen onderneemt om te verbeteren en aan verdere integratie te werken. We geven de voorkeur aan die laatste groep boven een fondsmanager die geen interesse in het onderwerp toont.


Van leiders verwachten we dat ze CO2-reductiedoelstellingen op fonds- en operationeel niveau formuleren en dat ze met de ondernemingen in de portefeuille in gesprek gaan over doelen in lijn met het SBTi. Lidmaatschap van en actieve deelname aan relevante sectorinitiatieven dragen in onze optiek bij aan de kwaliteit en kennis van de fondsmanager. We verwachten een systematische beoordeling van de blootstelling aan klimaatrisico’s als onderdeel van de besluitvorming over beleggingen en regelmatige beoordeling van de CO2-voetafdruk van de ondernemingen in de portefeuille, inclusief de formulering van duidelijke doelstellingen en verbeteracties. Tot slot verwachten we dat vergaarde gegevens worden gebruikt om emissies te reduceren en dat de rapportage aan ons steeds transparanter wordt.

Behalve dat we de juiste fondsen en fondsmanagers selecteren, leggen we met behulp van onze VB-scorekaart actief contact met fondsen en fondsmanagers. We streven ernaar om voor ieder fonds en iedere manager een dashboard van klimaatkenmerken in te stellen en daarin de ontwikkeling van het fonds vast te leggen, zoals de meest CO-intensieve beleggingen van het fonds en de positie in beleggingen waarvoor wetenschappelijk onderbouwde doelen zijn geformuleerd. Die informatie bepaalt onze selectie van en ons engagement met de fondsmanager. Dergelijk actief contact is naar onze mening van cruciaal belang en we verwachten dat dan ook van al onze externe fondsmanagers. We hebben daarnaast echter ook een externe aanbieder van engagementdiensten geselecteerd. Die spreekt namens ons direct bedrijven aan op deze en andere zeer relevante ESG-thema’s.

De netto-nul ambitie van Anthos

Anthos wil in 2040 een netto-nul uitstoot hebben gerealiseerd, als blijk van het commitment aan klimaatverantwoordelijkheid en afstemming op de internationaal afgesproken grenzen aan de opwarming van de aarde. Onze ambitie bij die formulering van een netto-nul doel is om te voldoen aan het streven van het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde ruim onder de 1,5oC te houden. Het traject31 voor deze ambitie wordt geïllustreerd in figuur 34.29 Daarin wordt uitgegaan van een totale reductie van 50% in 2030 (peiljaar 2019) en een verdere vermindering van 50% in 2040.30


We zijn ons ervan bewust dat de wereldeconomie, in het beste geval in meerderheid het streefjaar van 2050 uit het klimaatakkoord van Parijs zal volgen. En dat Anthos dus waarschijnlijk te maken krijgt met restuitstoot. We ontwikkelen daarvoor een compensatiestrategie.

Dekking ambitie

We hebben onze doelstelling berekend en geformuleerd op basis van gerapporteerde en geschatte uitstoot. Opgemerkt moet worden dat we schattingen lastig vinden voor het sturen van de gesprekken met fondsmanagers en cliënten. Vandaar dat we alleen de gerapporteerde uitstoot ten opzichte van de doelstelling meten.31 Mede om die reden streven we ernaar dat 90% van de beleggingen in de portefeuille in 2030 gerapporteerde emissies beschikbaar moet hebben. Groei van het aantal fondsmanagers en onderliggende emittenten die verslag uitbrengen over de uitstoot is belangrijk voor het verbeteren en richten van onze engagementinspanningen. Engagement op basis van sectorschattingen vinden we niet specifiek genoeg voor onze portefeuille.

Weerbaarheid klimaatstrategie: klimaatscenario-analyse

We zijn van mening dat scenarioanalyse het beste instrument is voor de beoordeling van klimaatrisico. Een klimaatscenario is een prognose aan de hand waarvan we de weerbaarheid van onze strategie beoordelen voor wat betreft klimaatrisico’s en -kansen. De klimaatscenarioanalyse moet inzicht geven in:

  • De mogelijke kosten van belangrijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in onze portefeuilles in diverse beleids-, technologie- en sociaal-economische scenario’s.
  • De opwarmpotentie van onze bestaande portefeuilles als er geen extra inspanningen worden geleverd om de uitstoot van broeikasgassen in te perken en/of bij te dragen aan technologische of andere klimaatoplossingen.
  • Waar de grootste kansen liggen voor wat betreft beslissingen over kapitaalallocatie voor de vermindering van de toekomstige uitstoot van broeikassen in onze portefeuilles en/of een betere uitgangspositie voor uitstootreducties door technologie en innovatie.

We hebben voor onze scenarioanalyse gekozen voor het MSCI-raamwerk Climate Value-at-Risk (‘Climate VaR’). Dit raamwerk is het effectiefst voor het meten van onze bijdrage aan het onder de 1,5⁰C houden van de opwarming van de aarde en is bovendien ook afgestemd op de risicotaxonomie en aanbevelingen van de TCFD. Met andere woorden, in de Climate VaR komt het waarschijnlijke cumulatieve resultaat door klimaatverandering in het gekozen scenario tot uitdrukking. Het MSCI-model voor de risico’s en kansen van klimaatverandering loopt door tot 2080, maar in onze analyse ligt de nadruk op de eerste 15 jaar. We vinden het zinnig om een dergelijk middenstuk uit de MSCI-gegevens te snijden, vooral ook omdat de modellen voor de eerste 15 jaar preciezer zijn. De beleidstransitierisico’s en de technologische kansen dienen zich daarentegen waarschijnlijk pas de eerstkomende tien à 20 jaar aan. Ter vergelijking: aandelen hebben doorgaans een looptijd van 15-20 jaar.


Anthos heeft drie beleidsscenario’s aangemerkt als het meest relevant voor het volgen van de klimaattransitie en technologiekansen: scenario 1,5⁰C, scenario 2,0⁰C en het ‘late actie’-scenario 2,0⁰C. Opgemerkt moet worden dat Anthos zich heeft vastgelegd op minder dan 1,5⁰C in 2040 voor de opwarming van de aarde. In alle drie de scenario’s wordt uitgegaan van een piek in de uitstoot in 2020. Zowel het scenario 1,5⁰C als het scenario 2,0⁰C voorzien in een sterke daling van de uitstoot van broeikasgassen na 2030. Scenario 1,5⁰C wordt in 2055 emissieneutraal en het scenario 2,0⁰C in 2100. Volgens het ‘late actie’-scenario 2,0⁰C begint de transitie pas in 2030 te versnellen en komt dan min of meer samen met het scenario 1,5⁰C.

Maatstaven en doelen voor het beoordelen en beheersen van de klimaatrisico’s en -kansen

GHG emissions (Scope 1, 2 and 3)

Waar er cijfers beschikbaar zijn, meet Anthos de uitstoot scope 1, 2 en 3, zoals hieronder in de tabel weergegeven. De grootste component in onze totale bedrijfsuitstoot betreft scope 3 (dat is inclusief de uitstoot scope 1 en 2 van de ondernemingen in onze beleggingsportefeuilles). Vooralsnog nemen we nog niet de scope 3-uitstoot op van de bedrijven in onze portefeuilles. De bedoeling is om dat te gaan doen zodra de betreffende gegevens beter beschikbaar zijn. In de onderstaande tabel melden we de economische intensiteit, maar we monitoren en rapporteren over absolute uitstoot voor alle portefeuilles waarvoor we over gegevens beschikken (direct aan onze cliënten).

Totale uitstoot Anthos in 2023 [tCO2e]

Scope 1Scope 2Scope 3
(direct)*
Scope 3
(bedrijven indirect)
Scope 3
(overheden indirect)
25,7193,3454,1156.780174.474

Figuur 32: Totale uitstoot in 2023 [tCO2e]; CO2-maatstaven ©2023 MSCI ESG Research LLC. Met toestemming gereproduceerd.


*Voor Anthos omvat scope 3 o.a. zakenreizen, woon-werkverkeer maar ook de CO2-voetafdruk van de beleggingen.

Totale uitstoot broeikasgassen scope 1 en 2 in portefeuilles Anthos over 2023


Scope 1 & 2% totaal beheerd vermogenWaarvan
CO2e gerapporteerd
Waarvan
CO2e schatting
OnbekendEconomische intensiteit
(tCO2e/€ mln beleggingen)
Fysieke intensiteit*
Beursgenoteerde aandelen33%86%11%1%22,3
Investment grade obligaties2%53%11%34%45,8
High yield-
bedrijfsobligaties
8%40%24%36%136,9
Staatsobligaties ontwikkelde landen4%0%99%1%130,8N/A
Staatsobligaties opkomende landen12%0%96%0%317,1
Internationaal vastgoed8%81%15%0%5
Private Equity11%0%77%16%49,7N/A
Multi-asset Impact3%28%37%9%10N/A

Figuur 33: Totale uitstoot broeikasgassen scope 1 en 2 in portefeuilles Anthos over 2023

*Gewogen gemiddelde CO2-intensiteit bedrijven, naar vloeroppervlak gewogen gemiddelde CO2-intensiteit vastgoed CO2-maatstaven ©2023 MSCI ESG Research LLC. Met toestemming gereproduceerd.

Emissies Anthos sinds 2019

CO2-uitstoot netto-nul ambitie Anthos (ton CO2e/€ m belegd):

Compensation area

GHG Emission Pathway

Anthos Equities Emissions

Benchmark Emissions

Figuur 34: Totaal gerapporteerde emissies Anthos

Bron: Anthos Fund & Asset Management. Per 31 december 2023. Alleen gerapporteerde emissies. CO2-maatstaven ©2023 MSCI ESG Research LLC. Met toestemming gereproduceerd.

Doelen voor onze beleggingen

Van de bekende en gerapporteerde uitstoot van de portefeuilles volgen we de ontwikkeling sinds 2019. Beoordeeld is hoe dit zich verhoudt tot onze netto-nul ambitie. Het gaat dan over circa 30% van ons totaal beheerd vermogen en betreft de gerapporteerde emissies van beursgenoteerde aandelen en bedrijfsobligaties. De geschatte uitstoot is niet in onze doelstellingen opgenomen en is dan ook niet in figuur 34 terug te vinden. We rapporteren alle emissies (inclusief schattingen) in figuur 33.

Emissies aandelen sinds 2019

Scope 1&2 (t CO2e/€ m Inv.)

Compensation area

GHG Emission Pathway

Anthos Equities Emissions

Benchmark Emissions

Figuur 35: Totaal gerapporteerde emissies Anthos

Bron: Anthos Fund & Asset Management. Per 31 december 2023. Alleen gerapporteerde emissies. CO2-maatstaven©2023 MSCI ESG Research LLC. Met toestemming gereproduceerd.

De emissies zijn onder invloed van de wereldwijde lockdowns aanzienlijk gedaald. Daarna gingen ze harder omhoog voor de benchmark dan voor Anthos. Dat kwam vooral doordat 40% van de ondernemingen in onze aandelenportefeuilles aan het SBTi deelneemt. Dat is flink meer dan de benchmark. Volgens ons heeft dat een positieve invloed gehad op de CO2-uitstoot van onze aandelenportefeuilles. Zoals geïllustreerd, bleven we ruim onder de begrotingslijn en liggen we op koers richting ons netto-nul doel.

Vastrentende waarden: investment grade

Scope 1&2 (t CO2e/€ m Inv.)

Compensation area

GHG Emission Pathway

Anthos Equities Emissions

Benchmark Emissions

Figuur 36: Totaal gerapporteerde emissies investment grade obligaties Anthos

Bron: Anthos Fund & Asset Management. Per 31 december 2023. Alleen gerapporteerde emissies. CO2-maatstaven ©2023 MSCI ESG Research LLC. Met toestemming gereproduceerd.

In het investment grade universum prijken veel koolstofarme sectoren, zoals banken, in plaats van zware uitstoters zoals industrie. Dat verklaart dan ook de minimale productiedaling. De uitstoot van Anthos is aanzienlijk beter dan die van de benchmark, mede dankzij onze actieve selectie van fondsmanagers en fondsen met een netto-nul strategie en koolstofarme kenmerken. Zoals wordt geïllustreerd, bleven we ruim onder de begrotingslijn en liggen we op koers richting ons netto-nul doel.

Vastrentende waarden: high yield

Scope 1&2 (t CO2e/€ m Inv.)

Compensation area

GHG Emission Pathway

Anthos Equities Emissions

Benchmark Emissions

Figuur 37: Totaal gerapporteerde emissies high yield-obligaties Anthos

Bron: Anthos Fund & Asset Management. Per 31 december 2023. Alleen gerapporteerde emissies.

CO2-maatstaven ©2023 MSCI ESG Research LLC. Met toestemming gereproduceerd.

Van de high yield-portefeuilles van Anthos is 75% belegd in Amerikaanse high yield en 25% in Europa. Dat levert een grotere blootstelling op aan traditionele sectoren met een hoge uitstoot (zoals industrie en energie) in vergelijking met de standaard benchmark. De uitstootlijn van Anthos laat een daling zien tijdens de lockdowns gedurende de coronacrisis, gevolgd door een uitschieter naar boven toen de economieën weer aantrokken. Onze fondsmanagers hebben om de CO2-uitstoot van de high yield-portefeuilles te verbeteren, besloten om fondsen met een hogere uitstoot te verkopen en te beleggen in duurzamere fondsen die de klimaatrisico’s in het beleggingsproces meenemen.

Blik op: klimaatrisico’s en -kansen

Er valt een belangrijk onderscheid te maken tussen de impact die we op de wereld willen maken enerzijds en de risico’s en -kansen voor onze beleggingen van ESG anderzijds. Dit is het principe van de dubbele materialiteit. En beide beoordelen we bij Anthos.


Hierna schetsen we de belangrijkste risico’s en kansen die we voor Anthos in kaart hebben gebracht, onder andere de potentiële financiële waarde, ofwel de financiële mogelijkheden aan de bovenkant, de tijdshorizon voor dat risico, het impactniveau en onze strategie voor de beheersing van die risico’s en -kansen.

Belangrijke risico’s


Risico-
categorie
RisicoOmschrijvingWaarschijnlijk-
heid
ImpactTijdsbestekReactie management

Transitie - beleid & wet

Aangescherpte
rapportage-
verplichtingen
emissies

Voor meer
rapportage-
verplichtingen
zijn mogelijk
meer middelen
nodig, druk op
netto-nul doelen,
risico niet-naleving.
ZekerMiddelhoog tot hoogKort/middellangInvoering sterke
(rapportage over)
CO2- voetafdruk:
samenwerking ISR en
D&T aan
klimaatanalyse;
COFRA wijst teams
Anthos op (nieuwe)
wet- en regelgeving;
deelname aan
initiatieven als de PRI,
PCAF, het SBTi;
aanspreken
toezichthouders via
brancheorganisaties
als DUFAS.

Transitie - beleid & wet

Hogere prijzen
emissies
broeikas-
gassen

Hogere CO2-
prijzen zorgen
wereldwijd voor
lagere uitstoot,
maar onvoorziene
verhogingen
kunnen
achterblijvende
financiële
prestaties in de
hand werken.
MogelijkMiddelhoogKort/middellangInzet op
reductiedoelen
scenario 1,5°C voor
platform- en
portefeuilleemissies,
bewaakt aan de hand
van tracking. Beleggen
bij op ESG toegeruste
externe managers,
bewaakt via ESG-
scores.

Transitie - beleid & wet

Kans op
rechtszaken

Mogelijke
juridische
procedures voor
klimaatimpact of
niet-naleving
wet- en
regelgeving,
potentieel
gevolgd door
boetes.
MogelijkHoogMiddellangAfstemming in ESG-
scorekaart van
beleggingen op
interne waarden;
aangescherpte
uitsluitingscriteria:
geen thermische
kolen, oliezanden of
boren in het
noordpoolgebied;
uitstoot
broeikasgassen onder
benchmark en dalend;
inzet op netto-nul.

Transitie - technologie

Kosten overgang
naar technologie
met lagere
uitstoot

Aan de slag met
groenere
technologie kan
hogere financiële
kosten met zich
meebrengen;
beleggen in
ondernemingen
die slecht
toegerust zijn op
de koolstofarme
transitie kan tot
underperformance
leiden.
MogelijkLaag of
middellaag
KortSignaleren gestrande
activa en fossiele
brandstoffen aan de
hand van MSCI-
klimaatgegevens;
externe managers
blinken uit in integratie
ESG-risico’s.

Transitie - markt

Belangrijke
verschuiving
voorkeuren
cliënten

Door klimaat-
ontwikkeling
krijgen cliënten
mogelijk een
voorkeur voor
duurzamere
producten. Dat
heeft effect op de
vraag naar het
huidige aanbod.
MogelijkMiddelhoogMiddellangHet risico dat onze
producten niet in lijn
zijn met
klantvoorkeuren
bewaken we via de
normale product-
ontwikkelingscyclus.

Transitie - reputatie

Meer zorg bij
stakeholders of
negatieve
feedback
stakeholders

Een perceptie bij
stakeholders dat
Anthos een
‘klimaat-
achterblijver’ is,
kan in combinatie
met een slechte
pers en kritiek op
de sector leiden
tot verlies van
vertrouwen en
cliënten.
OnwaarschijnlijkHoogKort/middellangEngagement met
cliënten over
milieuzaken via
workshops; bewaking
uitstoot en
klimaattoezeggingen;
workshops
medewerkers over
klimaatonderwerpen in
het dagelijks werk.

Transitie - reputatie

Stigmatisering
sector

Het risico dat
bepaalde sectoren
negatief worden
aangekeken
vanwege hun
impact op het
milieu (met
gevolgen voor
investeringen en
bedrijfs-
activiteiten).
WaarschijnlijkZeer laagKort/middellangMede mogelijk maken
van sectorbrede
veranderingen door
deelname aan
initiatieven en
werkgroepen, (SBTi,
PCAF, PRI); onze
ambitie als leider
verantwoord beleggen
blijven waarmaken en
transparant blijven
over onze activiteiten.

Fysiek - acuut

Toenemende
hevigheid
extreme weers-
omstandigheden
(cyclonen,
overstromingen)

Door het klimaat
veroorzaakte
extreme weers-
omstandigheden
schaden de
gebouwen van
Anthos, verstoren
de beleggingen,
destabiliseren de
markten en werken
door in de
financiële
prestaties.
MogelijkMiddelhoog -
zeer hoog
(neemt met
de tijd
waarschijnlijk
toe)
KortWe beleggen in
managers met een
sterke ESG-integratie
en nemen ESG-risico’s
mee in de
samenstelling van
onze diverse
portefeuilles. Op het
niveau van Anthos
voeren we CVAR-
analyses uit op
klimaatrisico’s,
evalueren we deze
jaarlijks en
onderzoeken we
andere scenario’s.

Fysiek - chronisch

Effecten
langdurige
verschuivingen
in klimaat-
patronen, zoals
stijging
zeespiegel en
hittegolven

Door geleidelijke
klimaat-
veranderingen,
zoals stijgende
temperaturen, kan
vastgoed minder
waard worden,
wordt de kans op
(mis)oogsten
beïnvloed en
nemen bedrijfs-
kosten toe. Dat
werkt weer door in
de keten van
ondernemingen.
MogelijkMiddelhoog
(neemt met
de tijd
waarschijnlijk
toe)
LangWe beleggen in op
ESG gerichte
fondsmanagers,
inherent aan onze
gediversifieerde
portefeuille. Anthos
voert jaarlijks een
CVAR-analyse uit op
de klimaatrisico’s en
onderzoekt daarbij
uiteenlopende
scenario’s.

Inherent risico:

H

(hoog)

M

(materieel)

F

(redelijk)

L

(laag)

Figuur 38: Belangrijke klimaatrisico’s voor Anthos

Belangrijke kansen

Soort kans
Potentieel financieel voordeelTijdsbestekImpactniveauStrategie
Producten
en diensten

Ontwikkelen en/of
uitbreiden producten
met lage uitstoot;
leveren
maatproducten
en -diensten

Meer omzet door vraag
naar producten en
diensten met lagere
uitstoot; betere
concurrentiepositie
mede door
veranderende
voorkeuren cliënten

KortOprichten netto-nul
fondsen en zo
afstemmen op de
potentiële vraag van
cliënten
Energiebron



Beleggen in
klimaatoplossingen

Verhogen
winstgevendheid door
in duurzame energie
te investeren
KortMeer investeren in
klimaatoplossingen om
de energietransitie
mogelijk te maken en
daarvan te profiteren
Efficiëntie
hulpbronnen



Gebruiken
efficiëntere
vervoerswijzen

Lagere bedrijfskosten;
voordelen voor
personeel en
reputatie
KortMet COFRA
mobiliteitsbeleid formuleren
en zo duurzamere
vervoerswijzen stimuleren

H

(hoog)

M

(materieel)

F

(redelijk)

L

(laag)

Figuur 39: Belangrijke klimaatkansen voor Anthos

29Zie ook de bijlage voor meer informatie over onze benadering ten opzichte van de benchmark.

30Het peiljaar voor de portefeuilles wordt berekend per 31 december 2019 (benchmarks of referentie-index).

31De mate waarin er doelen kunnen worden geformuleerd is sterk afhankelijk van de (beschikbaarheid van de) gegevens. Waar die beschikbaarheid een probleem vormt voor een beleggingscategorie, wordt deze uitgesloten van het specifieke doel dat niet kan worden.

Volgende pagina

Mensenrechten