Anthos is een waardengedreven vermogensbeheerder en we streven ernaar te beleggen in lijn met onze kernwaarden duurzaamheid, menselijke waardigheid en goed ondernemerschap. Ons overkoepelende doel voor verantwoord beleggen is om de negatieve impact van onze beleggingsportefeuilles op de wereld en de samenleving geleidelijk te verminderen en de positieve impact te vergroten. Onze aanpak is gebaseerd op bijna honderd jaar ervaring in verantwoord beleggen namens de familie Brenninkmeijer. De laatste jaren vindt onze aanpak ook weerklank bij andere beleggers die op zoek zijn naar holistische beleggingsoplossingen die stroken met hun waarden.


In de praktijk betekent dit dat we ons houden aan het principe van dubbele materialiteit. Dit houdt in dat we zowel de financiële impact van ESG-factoren op beleggingen erkennen als de invloed van beleggingen op mens en milieu.


Ons Beleid verantwoord beleggen integreert deze principes. Daarmee zorgen we ervoor dat onze fondsen voldoen aan de prestatiestandaarden op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) en dat de duurzaamheidsrisico’s worden beheerst. Dit beleid omvat organisatiebrede systemen en processen, strategiespecifieke benaderingen, en verdere richtlijnen voor duurzaamheidsthema’s waarvoor we onze aanpak doorlopend aanpassen. Alle informatie over ons beleid is te vinden op onze website.

Een overkoepelende aanpak van (verschillende vormen van) verantwoord beleggen

Bron: Anthos Fund & Asset Management per 31 december 2023. 0,3% is niet in scope en heeft betrekking op valutahedgingposities.

De governance van verantwoordbeleggen bij Anthos

Wij zijn van mening dat een solide governance-structuur van groot belang is om onze doelstellingen voor verantwoord beleggen te halen. Dankzij onze governance-structuur wordt verantwoord beleggen systematisch in onze organisatie geïntegreerd en wordt effectief eigenaarschap van alle betrokken afdelingen gerealiseerd:

  • De Board of Directors en het Management Team hebben formeel toezicht op, en verantwoordelijkheid voor de toepassing van het Beleid verantwoord beleggen van Anthos.
  • Onze beleggingsteams zijn verantwoordelijk voor de integratie van duurzaamheids- en ESG-overwegingen bij de selectie van managers en bij beleggingsbeslissingen.
  • Ons Team verantwoord beleggen (het VB-team) werkt nauw samen met het Investment & Strategy Research (ISR) team en de andere beleggingsteams ten behoeve van onderzoek. Zij zorgen er ook voor dat de teams toegang krijgen tot informatie en begeleiding over best practices wat betreft duurzaamheid, ESG-integratie en rentmeesterschap. Daarnaast is het Hoofd verantwoord beleggen verantwoordelijk voor de aansturing van de strategie voor verantwoord beleggen en voor het onderhouden en ontwikkelen van onze eigen tools voor verantwoord beleggen en impact, in nauwe samenwerking met onze beleggingsteams.
  • De afdeling Oversight ziet toe op de toepassing van verantwoord beleggen in onze systemen en processen.
  • De Risk Management en Compliance afdelingen bewaken (tweedelijns) de uitvoering van processen die gerelateerd zijn aan verantwoord beleggen en de naleving van het intern beleid alsmede van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving16.
  • Ons Client Advisory & Solutions team werkt nauw samen met onze cliënten en biedt ondersteuning bij de toepassing van de principes voor verantwoord beleggen.

We werken bij Anthos met afdelingsoverschrijdende werkgroepen die zich bezighouden met specifieke onderwerpen, waaronder klimaat, mensenrechten, SFDR, veranderingen in wet- en regelgeving, en het meten van impact.

In 2023:

Was een Werkgroep verantwoord beleggen verantwoordelijk voor de aansturing van de Routekaart voor verantwoord beleggen en voor de vooruitgang richting de ambities en doelstellingen zoals neergelegd in het Beleid verantwoord beleggen van Anthos. Deze werkgroep wordt voorgezeten door het Hoofd verantwoord beleggen. Andere deelnemers waren het hoofd van de afdeling Beleggen, vertegenwoordigers van de portefeuillemanagers en van het Investment Analyst team en het Hoofd Data & Technology.

Figure 1: Anthos governance structure

Beloning en incentives voor deintegratie van verantwoord beleggen

Anthos heeft een beloningsbeleid geïmplementeerd dat in overeenstemming is met de relevante EU-regelgeving.17 Als onderdeel van ons beleid voor incentives en beloning hebben we onderstaande aan duurzaamheid gerelateerde maatstaven opgenomen in de key performance indicators (KPI’s) van onze beleggingsprofessionals:

  • Loop voorop als het gaat om het opnemen van verantwoord beleggen bij de samenstelling van portefeuilles;
  • Draag bij aan de multi-asset impactstrategie om ideeën te genereren en kansen te beoordelen;
  • Draag eraan bij dat klimaatverandering, ESG en impactoverwegingen worden meegenomen bij de samenstelling van multi-asset portefeuilles en bij de uitvoering van de beleggingsstrategie.

We hebben specifiek binnen het beleggingsteam KPI’s geïntegreerd die zijn gekoppeld aan de Routekaart voor verantwoord beleggen en de doelstellingen van het Beleid verantwoord beleggen. Dit geldt ook voor het management team, de portefeuillemanagers en het ISR team. Doel hiervan is om beleggingen te stimuleren in fondsen die een effectief beleid hebben voor de toepassing van ESG-criteria vanuit het perspectief van zowel risico als waarde. De KPI’s stimuleren daarnaast onderzoek naar mogelijkheden om te beleggen in duurzame en impactfondsen, alsook systematisch engagement met externe managers om het beheer van deze ESG-factoren in de onderliggende beleggingen te verbeteren.


Anthos is van mening dat prestatiemaatstaven gericht moeten zijn op het creëren van bestendige waarde op de lange termijn en het realiseren van superieure prestaties. Ze moeten ook de strategische doelen van de onderneming ondersteunen en gebaseerd zijn op relevante ESG-overwegingen.

ESG en beheersing vanduurzaamheidsrisico’s

Anthos heeft een Enterprise Risk Management (ERM)-kader ontwikkeld dat rekening houdt met de relevante risico’s die optreden bij de uitvoering van onze strategie. In dit kader is ook aandacht voor de risico’s die cliënten lopen door de beleggingen die Anthos namens hen beheert. Bij Anthos nemen we onze verantwoordelijkheid voor gedegen risicobeheer van de beleggingen van onze cliënten. Daarbij zorgen we ervoor dat alle beleggingen uitgaan van een weloverwogen beoordeling van risico en rendement. Het bewaken van de ESG- en duurzaamheidsrisico’s maakt deel uit van deze beoordeling. Klimaatrisico’s vallen in onze risicotaxonomie (zie figuur 2) onder de categorie Productrisico – Verantwoord beleggen- & Duurzaamheidsrisico. Het doel van de risicotaxonomie is om effectief en efficiënt risicobeheer te bevorderen door een gemeenschappelijk vocabulaire voor risico’s te creëren en door een duidelijke classificatie van risico’s te maken.

In 2023:

  • zijn de belangrijkste risico-indicatoren voor verantwoord beleggen opgenomen in de eerste- en tweedelijns bewaking van risico’s om de voortgang te volgen die Anthos heeft geboekt met betrekking tot de doelstellingen van het Beleid verantwoord beleggen. De risico’s zijn elk kwartaal onder de loep genomen door het Business Risk Committee (BRC). Deze commissie heeft een adviserende en toezichtrol en moet zorgen voor een effectief kader voor risicobeheer binnen de organisatie. Leden van deze commissie zijn onder andere het hoofd Risk, hoofd Beleggingen, en andere hoofden van relevante afdelingen. Zij houden zich bezig met zaken als issue management en incidentenbeheer, beleggingsrisicorapporten, en met toezicht op de toepassing van het risicobeheerbeleid. De BRC heeft tot doel om voor alle aspecten van het risicobeheer van Anthos ondersteuning te bieden en toezicht te houden en om te zorgen dat ze in lijn zijn met de strategische doelstellingen van de organisatie.
  • is de uitstoot van broeikasgassen van onze aandelen- en obligatieportefeuilles eveneens opgenomen in het eerstelijns dashboard en gemonitord in het licht van de netto-nul ambitie van Anthos.
  • zijn de klimaatrisico’s en kansen – zie 'Onze inzet voor klimaat en mensenrechten' – die aanvankelijk door de Climate Lead en het hoofd verantwoord beleggen van Anthos zijn vastgesteld – opnieuw bekeken door de Chief Risk and Innovation Officer (CRIO), de manager niet-financiële risico’s en het VB-team in het kader van de aanbevelingen van de Taskforce for Climate Financial Disclosure (TCFD).

Figuur 2: Anthos risk taxonomy

14De uitsluitingslijst van Anthos is hier beschikbaar voor verslaglegging over 2023 (zie Individuele beleggingen).

15Artikel 6-beleggingen: onze absolute return-portefeuilles waarin duidelijke en geaccepteerde duurzaamheidsstandaarden ontbreken, bepaalde mixed (multi-asset) fondsen die beleggen in onze masterfondsen (SFDR 8) maar zonder bindende elementen, of directe beleggingen in drie staatsobligaties waarvoor we geen ESG-criteria ontwikkelen. Meer informatie over de SFDR-rapportages van Anthos is te vinden op onze website.

16Het kader voor risicomanagement van Anthos is gebaseerd op het ‘Three Lines Model’, waarbij elke ‘linie’ specifieke verantwoordelijkheden heeft gericht op het beheersen van risico’s en waarborgen van integriteit. Eerste lijn: Direct betrokken bij bedrijfsbesluitvorming en -processen, beheert risiconiveaus en prioriteert de belangen van stakeholders. Tweede lijn: Ziet onafhankelijk toe op risicomanagement en compliance, rapporteert bevindingen aan de Board. Heeft een escalatielijn naar de Raad van Commissarissen ten behoeve van de onafhankelijkheid. Derde lijn: Geeft onafhankelijke assurance en challenges voor de risicobeheerprocessen. Het toezicht ligt bij COFRA Group Internal Audit, die specifieke verantwoordelijkheden heeft, zoals neergelegd in een apart Internal Audit Charter.

17ESMA: European Securities and Markets Authority, MiFID II: Markets in Financial Instruments Directive II, SFDR: Sustainable Finance Disclosure Regulation, AIFMD: Alternative Investment Fund Managers Directive, Wft: Wet op het financieel toezicht (Financial Supervision Act, in the Netherlands), FSA: Financial Services Authority.

Volgende pagina

Verder met onze strategie