Hicham Zemmouri Rochdi

Managing Director Bonds

Rodrigo Araya Arancibia

Managing Director Bonds

Van de vastrentende portefeuilles is 71% belegd in fondsen die maatschappelijke en milieuschade voorkomen. Daarnaast is 9% van de portefeuilles neergelegd bij fondsen die positief bijdragen aan de maatschappij en 8% bij fondsen die bijdragen aan maatschappelijke en milieu-oplossingen (met name een nieuw fonds dat in 2023 is toegevoegd).


We merken verder op dat 12% van de vastrentende portefeuilles is belegd in fondsen uit de categorie ‘veroorzaakt (mogelijk) schade’. Voor een groot deel heeft dat te maken met de portefeuille schulden uit de opkomende markten (EMD). Bij de beoordeling van duurzaamheidsmaatstaven in het algemeen zijn er bij EMD nog belangrijke uitdagingen die het hoofd moeten worden geboden (zie hierna over CO2-afbouw). Daarnaast beleggen we van tijd tot tijd in passieve ETF-fondsen die de index volgen. We kennen geen impactpotentieel toe aan passieve fondsen.

Toevoeging verantwoord high yield-fonds

Dit onlangs opgenomen fonds dat bijdraagt aan milieuoplossingen onderscheidt zich op diverse terreinen. Allereerst is het geen Europees groen obligatiefonds met potentieel lagere rendementen. In plaats daarvan betreft dit een wereldwijd hoogrentend verantwoord fonds dat de prioriteit legt bij superieur rendement terwijl er naar een koolstofarme economie wordt toegewerkt. Het fonds formuleert expliciete doelen voor CO2-intensiteit en handhaaft een streng uitsluitingsbeleid, onder andere voor fossiele brandstoffen, tabak, luchtvaart en defensie, alsmede emittenten die niet aan de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties voldoen.


Dit nieuwe fonds mag dan op de troepen vooruitlopen voor wat betreft oplossingen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid en milieu, maar we benadrukken dat de selectie ervan primair op de sterke financiële prestaties is gebaseerd. Dat het fonds past bij onze ambitie voor de CO2-afbouw van de portefeuilles in 2040 is een bijkomend voordeel. Belangrijk is ook dat met de onboarding van dit fonds de CO2-intensiteit van de high yield-obligatieportefeuilles fors omlaag is gegaan. Vroeg instappen betekende verder een vergoedingsvoordeel. Een dergelijk kwalitatief hoogwaardig fonds met als doelstelling een superieur financieel rendement en impactdoelen voor verduurzaming is zeldzaam in de wereldwijde omgeving voor high yield.

Door de uitdaging van de opkomende markten laveren

Een ander in het oog springend fonds richt zich op schulden uit de opkomende markten (EMD). Belegd wordt in staatsobligaties uit opkomende markten met een werkende democratie. Door landen met een laag democratisch gehalte uit te sluiten, wijkt dit fonds af van de benchmark. Dat zorgt voor extra vertekening en risico in de portefeuille (en dat moet worden beheerst). In het jaar 2023 heeft deze insteek voor het fonds een outperformance opgeleverd vanwege de uitsluiting van bepaalde landen die het slecht deden. Maar het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren. Niettemin houden we het op een outperformance voor dit fonds: een laag democratisch gehalte gaat vaak gepaard met zwakke instellingen en kwalitatief slechte governance. Dit blijkt veelal uit te monden in slechter rendement omdat dergelijke landen vaak worden gekenmerkt door een buitensporig begrotingstekort, hoge inflatie en een dalende valuta.


In onze selectiecriteria ligt de prioriteit bij fondsmanagers met gebleken expertise op basis van krachtig fundamenteel onderzoek, beheersing van de risico’s van vooringenomenheid (‘bias’) en actief engagement met emittenten.

De CO2-afbouw van EMD-portefeuilles gaat gepaard met flinke uitdagingen. Afhankelijkheid van industrialisatie, financiële beperkingen en gebrek aan infrastructuur zijn maar een paar factoren. De CO2-afbouw van het bredere universum vastrentende waarden is een complexe zaak. Emittenten zijn zeer divers en hebben vergeleken met aandeelhouders beperkt invloed op de uitstoot. Belangrijk zijn strategieën als beleggen in groene obligaties, ESG-criteria integreren en actief in gesprek gaan met emittenten (engagement). Om in te spelen op deze trends in Europa zijn we in 2023 van start gegaan met een nieuwe strategie: beleggen in het Europese ‘global aggregate’ obligatie-universum.


Met behulp van onze VB-scorekaart en overige beoordelingsinstrumenten stellen we zeker dat onze portefeuillemanagers de hoogste ESG-normen in acht nemen. In 2023 werd 48% van onze fondsen beschouwd als leider op het gebied van ESG-integratie en duurzaam risicobeheer. De resterende 52% werd op basis van de inspanningen als professional aangemerkt. Zie ook figuur 12.

Knoppen voor verandering

Als het aankomt op het verbeteren van de ESG-prestaties van de portefeuilles fungeren selectie en engagement als de belangrijkste knoppen waaraan we kunnen draaien. Ook desinvestering blijft een manier als engagement mislukt, vooral ook als de werkwijze van een fondsmanager in strijd is met onze principes voor verantwoord beleggen.


Daarnaast nemen we actief deel aan discussies. Zo zijn we met brancheorganisaties als de Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) in gesprek over sectornormen, de metingsaanpak en engagementadviezen over de carbon accounting-problematiek van staatsschulden uit de opkomende markten. We geloven in transparantie en verantwoording voor onze beleggingsbeslissingen. Ons doel is niet alleen om financieel rendement voor onze cliënten te realiseren maar ook om een positieve bijdrage te leveren aan maatschappelijke en milieu-uitkomsten waar dat past bij onze primaire resultaatsdoelstellingen. Uiteindelijk worden naar onze optiek die portefeuilles die aan beide voorwaarden voldoen de krachtigste manier om de vastrentende allocatie van beleggers de overgang te laten maken richting ‘beter voor mens en milieu’.

ESG-beoordeling and IMP-evaluatie


O

ESG-beoordeling

Leader

48.3%

Professional

51.8%

Novice

0%

Laggard

0%

Not scored

0%

Figuur 12: ESG-beoordeling


O

IMP-evaluatie

Acts to avoid harm

70.6%

Benefits stakeholders

9.4%

Contributes to solutions

7.9%

May/Does cause harm

11.8%

Not Reviewed

0%

Figuur 13: IMP-evaluatie

Investment grade bonds

Total carbon emissions (Scope 1 + 2)

tCO₂e

Economic intensity

tCO₂e/€m invested

Benchmark

Anthos investment grade bonds

Global high yield bonds

Total carbon emissions (Scope 1 + 2)

tCO₂e

Economic intensity

tCO₂e/€m invested­

Benchmark

Anthos high yield bonds

Figure 14: Anthos corporate fixed income carbon emissions vs benchmarks Carbon metrics ©2023 MSCI ESG Research LLC. Reproduced by permission. Benchmark: MSCI World ACWI Reflects reported and estimated emissions. For details about methodologies (see appendix).

Volgende pagina

Vastgoed