Waarop lag de focus in 2023 gezien de veranderingen in de wereld om ons heen, waaronder een aantal uitdagende transities? En noem een paar prestaties waar u trots op bent.

Onze focus lag in 2023 op het consolideren van onze waarden, ambities en de praktijk van onze beleggingsportefeuilles. Daarbij streven we ernaar om verantwoord beleggen naadloos in onze activiteiten te integreren en erover te rapporteren. We hebben belangrijke vooruitgang geboekt, vooral bij het consolideren van datastromen, het ontwikkelen van effectieve dashboards voor monitoring, en het inzicht dat we hebben verkregen in de relatie tussen onze ambities voor verantwoord beleggen en de resultaten van onze fondsen.


Het is onze rol om in kaart te brengen waar we het beste scoren als het gaat om financieel rendement en duurzaamheid. Dat is een zeer lastige taak, maar wel noodzakelijk willen we onze cliënten helpen om in lijn met hun waarden en ambities te beleggen en een force for good te zijn. Ik denk dat we daar nu beter toe in staat zijn dankzij de verregaande consolidatie van het afgelopen jaar. Onze cliënten kunnen gerust zijn – de verdieping van onze kennis en kunde op het gebied van verantwoord beleggen blijkt uit het volgende: de uitkomsten van de PRI-beoordeling van Anthos; het rapporteren volgens artikel 8/9 van de Verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële dienstensector (Sustainable Financial Disclosure Regulation, SFDR)6 voor veel van onze beleggingsproducten; het feit dat de CO2-uitstoot van onze beursgenoteerde portefeuilles onder die voor de benchmark ligt; en de beoordelingen waarover we rapporteren voor het meten van de integratie van verantwoord beleggen en de potentiële impact van al onze beleggingsstrategieën.


Dit hadden we allemaal niet kunnen bereiken zonder de collectieve vastberadenheid en het enthousiasme van het hele Anthos-team. Ik zie dit als een weerspiegeling van onze inzet voor verantwoord beleggen.

Jelena Stamenkova van Rumpt

Hoofd Verantwoord Beleggen

“Het is onze rol om in kaart te brengen waar we het beste scoren als het gaat om financieel rendement en duurzaamheid. Dat is een zeer lastige taak, maar wel noodzakelijk willen we onze cliënten helpen om in lijn met hun waarden en ambities te beleggen en een force for good te zijn.”

En wat waren de grootste uitdagingen van 2023?

De marktdynamiek was uitdagend voor duurzame fondsen en voor verantwoord beleggen in bredere zin. Terwijl de aandelenmarkten financieel goed presteerden, wees onderzoek uit dat de beschikbaarheid van fondsen met zowel bovengemiddelde rendementen als sterke duurzaamheidsprestaties beperkter was dan in voorgaande jaren. Toch zagen we ook dat gespecialiseerde fondsen met specifieke thema’s zoals financiering van de klimaattransitie in opkomst waren.


In onze fund-of-fund portefeuilles moeten we onze ambities met betrekking tot verantwoord beleggen zien te verenigen met onze fiduciaire plicht om voor risico gecorrigeerde financiële rendementen te genereren. Als fund-of-funds beleggers zijn we afhankelijk van wat de markt te bieden heeft, al proberen we tegelijkertijd dat aanbod te beïnvloeden door nieuwe, veelbelovende fondsen te steunen en soms zelfs een voorbeeldfunctie toe te kennen.

We hebben onze beoordelingstools gebruikt om de potentiële impact van onze portefeuilles in kaart te brengen. Daarbij zagen we dat de totale allocatie aan duurzame en impactfondsen de laatste drie jaar vrij stabiel is gebleven. In 2020 hebben we voor het eerst de ambitie gesteld om 25% van al het beheerd vermogen vóór 2025 te beleggen in duurzame of impactfondsen. Hierop reflecterend zijn we gaan onderzoeken of deze stip op de horizon realistisch was gezien het gebrek aan geschikte fondsen op de markt. Tegelijkertijd hebben we door het stellen van dergelijke ambities en ons streven om deze te realiseren, veel beter inzicht gekregen in de duurzaamheidskenmerken van onze portefeuilles. Daarbij hebben we gebruikgemaakt van het raamwerk van het Impact Management Project (IMP)7. Aan ons nu de taak om dat inzicht verder te verdiepen, met als leidraad de meest recente regelgeving, sectorstandaarden en oplossingen op het gebied van data en technologie.

Voor alle goede zaken is tijd nodig, en terwijl Anthos in veel opzichten een start-up is, hebben we ook het geduld en de volharding van een bedrijf dat al honderd jaar bestaat. We denken dat deze combinatie ons zal helpen om onze portefeuilles geleidelijk zo in te richten dat onze cliënten met hun beleggingen de gewenste impact op de wereld kunnen hebben.

De wereld van duurzaamheid (en in het bijzonder dedefinities en regelgeving) kan overweldigend zijn.Wat is uw belangrijkste boodschap voor cliënten?

Ik heb kortgeleden een boek van Thich Nhat Hanh gelezen over de kunst van het communiceren.8 De belangrijkste boodschap die me is bijgebleven, is ‘juist spreken’ en de criteria voor communicatie. De principes zijn: vertel de waarheid, wees consequent, overdrijf niet en gebruik geen gewelddadige woorden. De uitdaging is vaak hoe we dit moeten doen. Het advies: gebruik de taal van de wereld en vertel het verhaal zo dat mensen het begrijpen. Doe je dat niet, dan praat je alleen met mensen zoals jezelf. Daarom wil ik aan onze cliënten en aan anderen die overweldigd worden door alle afkortingen, regels en richtlijnen, het volgende zeggen: u bent niet alleen, en u heeft de regie. Al deze richtlijnen zijn er om u beter te informeren en om transparanter te zijn over het duurzaamheidsgehalte van uw beleggingen.


Dus blijf geïnteresseerd en blijf ons uitdagen om de zaken uit te leggen op een manier die voor u begrijpelijk is.


We hopen dat u bij het lezen van dit verslag onze inspanningen ziet om de complexiteit te doorbreken en om aan de hand van de principes van Thich Nhat Hanh te communiceren.

Kijkend naar 2024-2025, wat vindt u het meest hoopgevend en over welke ontwikkelingen bij Anthos bent u het meest enthousiast?

Ik ben heel enthousiast over de technologie- en datatools die we hebben ontwikkeld om de onderliggende fondsen in onze portefeuilles en hun onderliggende belangen te analyseren. Op deze manier kunnen we engagement voeren op basis van diepere inzichten in onze portefeuilles. Daarmee gaan we verder dan ESG-integratie en de beoordeling van onze strategie. Tegelijkertijd blijven we ons inspannen om de mensenrechten in de hele waardeketen te respecteren. Daarnaast zijn we in gesprek met onze cliënten over nieuwe duurzame producten en praten we over onze strategie voor verantwoord beleggen voor de periode 2025–2030.


Wat regelgeving betreft hoop ik dat de nieuwe richtlijnen voor fondsnamen van de European Securities and Markets Authority (ESMA)9 en de zich steeds ontwikkelende wet- en regelgeving meer duidelijkheid zullen verschaffen voor onze cliënten, en het voor ons mogelijk maken om ons minder te hoeven richten op de interpretatie van de wet en meer op zaken die het verschil maken in de portefeuilles van die cliënten.


Het was al met al een jaar met verregaande consolidatie en vooruitgang – ongetwijfeld een goede basis om op voort te bouwen.


Vriendelijke groet,

Jelena Stamenkova van Rumpt

6De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) verplicht deelnemers aan de financiële markten om te rapporteren hoe ze ESG- factoren integreren in hun beleggingsbesluiten. Doel daarvan is om de transparantie te vergroten en greenwashing te voorkomen. Artikel 6 beschrijft de vereisten voor financiële producten die ESG-kenmerken bevorderen; artikel 8 heeft betrekking op producten die doelstellingen voor duurzaam beleggen hebben; artikel 9 gaat over producten met een specifieke duurzame beleggingsstrategie. Lees meer hierover op SFDR.

7Het Impact Management Project (IMP) biedt een gemeenschappelijk kader en gemeenschappelijke taal voor het beoordelen, meten en beheersen van de impact van beleggingsportefeuilles. We hebben bij Anthos elementen van dit raamwerk aangepast aan onze specifieke doeleinden (zie Als Anthos).

8Thich Nhat Hanh, The Art of Communicating (William Morrow Paperbacks, 2013).

9EDe Europese autoriteit voor effecten en markten (ESMA) is een onafhankelijke EU-autoriteit die tot doel heeft de stabiliteit van het financiële systeem van de Europese Unie te waarborgen door beleggers beter te beschermen en stabiele en ordelijke financiële markten te bevorderen. De nieuwe richtlijnen van ESMA voor fondsnamen benadrukken dat termen die betrekking hebben op ESG en duurzaamheid moeten worden gestaafd met bewijs dat duurzaamheidskenmerken of -doelstellingen consequent in het beleggingsbeleid tot uitdrukking komen. Zie voor meer informatie over de ‘Public Statement Update on the guidelines on funds’ names using ESG or sustainability-related terms” de website van ESMA EU.

Volgende pagina

2023 in cijfers